Ilmatar suunnittelee aurinkovoimalaa myös Oripäähän

0
Kokonaisuudessaan Ilmattaren suunnittelualue on Oripäässä noin 119 hehtaaria. Kuva: LL arkisto / Pasi Salo.

ORIPÄÄ Energiayhtiö Ilmatar suunnittelee teollisen mittakaavan aurinkovoimalaa Oripäähän Tanskilaan.

Haverinsuon aurinkovoimahankkeen suunnittelualue sijaitsee kantatie 41:n läheisyydessä ja sen molemmin puolin, lähellä Pöytyän rajaa. Aurinkopaneeleista noin kolme neljäsosaa sijoittuisi kantatien länsipuolelle ja loput itäpuolelle.

– Maasto on suurimmaksi osaksi peltoa, Ilmattaren projektipäällikkö Marko Penttilä sanoo ja kertoo alueelle sisältyvän myös pieniä metsäkaistaleita.

Nimellisteholtaan aurinkovoimala olisi noin sata megawattipiikkiä, ja sen sähköntuotanto olisi satakunta gigawattituntia vuodessa. Penttilä havainnollistaa, että tuotannolla pystyttäisiin kattamaan arviolta 5 000 sähkölämmitteisen omakotitalon energiankulutus, kun yhden omakotitalon vuosikulutus olisi 20 000 kilowattituntia.

Alue muodostuu neljästä yksityisessä omistuksessa olevasta kiinteistöstä, ja Penttilä sanoo yhtiön solmineen maanvuokrasopimukset koko suunnittelualueelle. Aurinkovoimalan suunniteltu käyttöikä on noin 40 vuotta.

Yhtiö hakee sekä suunnittelutarveratkaisua että rakennuslupaa Oripään kunnalta. Asiakirjat ovat parhaillaan nähtävillä.

Penttilä perustelee Haverinsuon aurinkovoimahanketta sen hyvällä sijainnilla. Hän sanoo peltomaan olevan tasaista eikä siellä esiinny tutkimusten mukaan merkittäviä luontoarvoja. Sijainti eteläisessä Suomessa on myös tuotannon kannalta hyvä. Lisäksi alueen läheisyydessä kulkee Carunan voimalinja, jota kautta voimala voidaan liittää valtakunnalliseen sähköverkkoon.

Penttilä odottaa, että suunnittelutarveratkaisu ja rakennuslupa ehdittäisiin käsitellä Oripään teknisessä lautakunnassa vielä tämän vuoden puolella. Alkuvuodesta vuorossa olisi investointipäätöksen valmistelu. Nopeimmillaan voimalan rakentaminen voisi käynnistyä ensi vuonna, mutta Penttilä ei pidä mahdottomana sitäkään, että rakentaminen venyisi vuoden 2025 puolelle.

– Se riippuu monesta asiasta. Suunnitelmat tarkentuvat rakentamisen osalta, kun hanke etenee.

Tässä vaiheessa Ilmattarella ei ole suunnitteilla yleisötilaisuutta Oripään voimalahankkeen tiimoilta. Penttilä sanoo, että asutus voimalan lähellä on aika vähäistä.

Penttilä kertoo, ettei Ilmattarella ole muita aurinkovoimalahankkeita vireillä Oripään alueelle. Loimaalla yhtiöllä on vireillä kaksi voimalahanketta Haaralle ja Korvelle.

Aiemmin on uutisoitu, että hankekehitysyhtiö Synrex oy suunnittelee aurinkovoimalaa Oripäähän kantatie 41:n tuntumaan, noin kahdeksan hehtaarin alueelle (LL 9.9.).