Kirkonkylän koulussa on syvennytty oopperan saloihin koko syksy

0
Vaikka 40 minuuttinen esitys on vaatinut paljon harjoittelua, laulujen sanat ja tarinaan liittyvät liikkeet ovat jo hyvin muistissa. Edessä laulavat vihreäpaitainen Inkeri Mäkimattila ja punapaitainen Elizabeth-Sandra Falten.

LOIMAA Alastaron Kirkonkylän koulun 4.–6.-luokkalaiset ovat harjoitelleet koko syksyn oopperaesitystä. Kyseessä ei ole mikä tahansa koulunäytelmä, vaan kunniahimoinen produktio, joka toteutetaan yhteistyössä Suomen kansallisooppera- ja baletin ammattilaisten kanssa.

Ohjaava opettaja Erja-Sisko Valkama kertoo heidän valmistelleen esitystä heti koulujen alkamisesta lähtien. Oppilaat ovat perehtyneet teoksen rooleihin ja musiikkiin videon avulla sekä opettajan johdolla. Harjoitukset huipentuvat Alastaro-hallin esitykseen reilun viikon päästä, kun kansallisoopperan solistit, soittajat ja tekniikan väki tulevat paikalle.

– Lavasteet, puvustus, valot, äänentoisto ja kaikki muu esitykseen kuuluva rekvisiitta tulee kansallisoopperasta. Meidän tehtävä on ollut harjoitella oma osuutemme kuntoon, Valkama sanoo.

Lasten kannalta hän pitää kokemusta ainutlaatuisena, sillä näin he pääsevät näkemään, miten oopperaesitys rakentuu.

– Siinä on myös suuren maailman tuntua, kun crew-paitoihin sonnustautuneet ammattilaiset roudaavat tavaroita sisään, hän naurahtaa.

Teos on nimeltään Koululaisooppera Lähde, joka on Sari Kaasisen säveltämä. Esitys kestää 40 minuuttia ja kertoo liikemiehestä, joka haluaa rakentaa pyhänä pidetyn lähteen paikalle juomatehtaan kunnan rahoittamana. Kaivinkoneet odottavat jo asemissaan, kun Sofia kuulee lähteen hengen puhuvan hänelle. Hän saa temmattua mukaansa koko luokan pelastamaan lähdettä.

Valkama sanoo oopperan olevan kansanmusiikkityylinen, jossa on instrumentteina kanteleet ja lyömäsoittimet. Koululaisooppera Lähdettä on esitetty vuodesta 2021, ja viime vuonna se vieraili 39 koulussa. Konseptina oopperaprojekti on Valkaman mukaan kuitenkin jo paljon vanhempi.

– Meillä tämä toteutettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2018.

Koulun opetussuunnitelmaan oopperan tekeminen istuu Valkaman mielestä hyvin, sillä siinä tulee harjoiteltua paljon koulussa muutenkin opeteltavia taitoja, mutta eri tavalla.

– Tämän projektin tavoitteena on kannustaa oppilaita laulamaan, lisätä oppilaiden itsetuntemusta, vahvistaa tunne- ja vuorovaikutustaitoja, tutustua oopperaan taidemuotona, harjoitella esiintymistaitoja ja näyttämöilmaisua sekä osallistua pitkäjänteistä harjoittelua ja sinnikkyyttä vaativaan prosessiin.

Hän pitää kyseistä oopperaa myös sopivan kevyenä, joka sopii aiheensa puolesta lapsille. Lisäksi hän kehuu oppilaiden omaksuneen sanat ja koreografiat todella hyvin. Osa lapsista on opetellut jopa soittamaan kannelta vailla aiempaa kokemusta.

– Tässä meillä on ollut isona apuna Marjaleena Mäkelä, joka on ohjannut lapsia, Valkama kiittelee paikallista teatteriaktiivia ja kannelmusiikin harrastajaa.

Lapsia tuleva esitys jo hiukan jännittää. Viidesluokkalainen Minea Kolja kertoo, että sydän hakkaa jo valmiiksi, kun esitystä ajattelee. Samaa sanoo neljännellä luokalla oleva Olavi Aho. Kanteleen soiton esitystä varten opetellut kuudesluokkalainen Vilho Vähä-Erkkilä puolestaan pohtii, että kenraaliharjoitukset auttavat esiintymisjännitykseen varmasti .

Minea sanoo olleensa ensimmäinen oppilaista, joka oppi laulujen sanat ulkoa.

– Harjoittelin niitä kotona videon avulla joka päivä. Joskus tuntui, että oopperaa oli vähän liikaakin, hän naurahtaa.

Myös Olaville sanat ja liikkeet ovat jääneet hyvin päähän.

– Olen tykännyt tästä tosi paljon.

Vilho taas kertoo yllättyneensä, että oppi soittamaan kannelta.

– Lähdin ihan nollasta, sillä en ole aiemmin soittanut mitään. Ensin ajattelinkin, etten voisi ikinä oppia tällaista.

Kokemusta hän pitää kivana, vaikka ei olekaan vielä varma, tuleeko soittamista jatkettua tulevaisuudessa.

 

Koululaisooppera Lähde Alastaro-hallissa ti 24.10. klo 18. Lippuja voi ostaa ovelta. Tuotto menee koulun vanhempainyhdistykselle.