Koska saa sanoa keskustasta?

0
LL Arkisto

Loimaan kaupunki on teettänyt suunnitelmia kaupunkikeskustasta. Kaupunginhallitus keskusteli kolmesta ”karkean tason vaihtoehdosta” maanantaina (LL 26.10.) ja ohjeisti jatkosuunnittelua.

Vaihtoehtojen hintahaarukka on iso ja kalleimpien arvioidaan kustantavan useita miljoonia. Sitä ei määritelty, milloin ne tulevat kaupunkilaisten nähtäviksi.

Pohdinnassa on, toteutetaanko uudistuksia torilla ja Loimijoen rannassa osissa vai kokonaisuutena. Suunnitelmiin on kytketty jo myös kysymys entisen Kaupungintalon kohtalosta.

Osissa toteuttamisesta on jo kokemuksia. Suunnitelmiahan on keskustaa koskien aiemminkin tehty niin osissa kuin isompina kokonaisuuksina, ja samoin niitä on torpattu osissa ja kokonaisuutena.

Rahapula on ollut kovin konsultti.

Jo ennen suunnitelmien näkemistä voi kysyä, että mikä on keskustan merkitys ihmisille – millaiseen keskustan käyttöön ja siellä järjestettävään toimintaan ihmiset kokevat voivansa sitoutua?

Entä mikä tukisi alueen yrittäjien toimintaa, mutta antaisi toki myös asumisrauhan ihmisille, joilla on siellä koti. Mikä toisi ihmisiä keskustaan ja millä rahalla isompia ja pienempiä vetonauloja saataisiin aikaan?

Kysymys kuuluu myös, että millaiseen rahoitukseen kaupunki ja siis veronmaksajat ovat valmiita sitoutumaan? Ja mitä tuloksia sillä pitäisi saada aikaan?

Euron investointihalukkuudella (ja -varalla) ei ole järkeä teettää kympin suunnitelmia.