Martin Tarha palkittiin Suomen parhaana kukkaviljelmänä

0
Puutarhakoirat Saku ja Ipa sekä Janne ja Petra Repo iloitsevat saadusta palkinnosta. Kuva: Asko Virtanen.

ORIPÄÄ Kauppapuutarhaliitto on palkinnut oripääläisen Martin Tarhan Vuoden laatutuottaja 2023 -tunnustuksella. Laatutuottaja-palkinto oli Martin Tarhoille jo toinen. Edellisen kerran palkinto myönnettiin Martin Tarhoille vuonna 2003, kun yritystä pyörittivät vielä Martti ja Tarja Repo.

Nykyinen yrittäjäpariskunta Janne ja Petra Repo ovat olleet mukana yrityksessä vuodesta 2004 lähtien. Tarja Repo, yrityksen toinen perustaja, pääsi ansaituille eläkepäiville vuonna 2020.

Palkinnon perusteluissa Martin Tarhaa kiiteltiin muun muassa pitkäjänteisyydestä ja ennakkoluulottomuudesta.

– Ajatuksena on, että joka vuosi olisi jotakin uutta. Se voi olla vaikkapa uusia tuotteita, uusia pakkauksia tai uusi tapa markkinoida, Janne ja Petra Repo sanovat.

– Esimerkiksi joulutähtien erikoislajikkeita lähdimme lanseeraamaan jo monta vuotta sitten. Niistä on tullut paljon kiitosta – että on tarjolla muutakin kuin punaista ja valkoista, Janne Repo kertoo esimerkin ennakkoluulottomuudesta, joka kantoi hedelmää.

Yritys viljelee 5 000 neliömetrin alalla, vuosittain valmistuu 400 000 kasvia. Se pitää sisällään monipuolisen valikoiman koristekasveja: joulutähtiä, kiinanruusuja, soilikkeja, hortensioita, pelargonioita, erilaisia viherkasveja. Suurin osa tuotteista on ruukkukasveja.

Yritys työllistää kahdeksan vakituista, sesonkiaikoina enemmän.

– Jos mukaan lasketaan kaikki kukkia kasvattavat puutarhat, olemme varmaan keskikokoinen. Ympärivuotisesti toimivien joukossa olemme pienimmästä päästä, Janne Repo kertoo.

Noin neljännes liikevaihdosta tulee puutarhan yhteydessä toimivasta kukkakaupasta. Loput on tukkukauppaa.

– Haluamme, että olemme kukkakauppoihin päin vastavuoroinen toimija. Asioita mietitään yhdessä, Petra Repo tiivistää yrityksen toimintatavan.

Tukkujen kautta oripääläisiä kukkia voi löytää mistä päin Suomea tahansa.

Myös työnantajana yritys pyrkii vastavuoroisuuteen.

– Työsuhteet ovat pääsääntöisesti pitkiä, ja työntekijöiden ideoita pyritään kuuntelemaan ja toteuttamaan, Janne Repo sanoo.

Kotimainen kukka ei ole itsestäänselvyys. Meneillään on kuitenkin useita trendejä, jotka puhuvat suomalaisen tuotannon puolesta.

– Varsinkin nuorempia kuluttajia kiinnostaa, että kukat ovat vastuullisesti tuotettuja työntekijöistä ja ympäristöstä huolehtien. Myös sillä on yhä suurempi arvo, että tuotanto on laatustandardien mukaista, Janne Repo miettii.

Pariskunnan työnjako on selvä. Janne vastaa tuotannosta ja tukkukaupasta, Petra kukkakaupasta ja markkinoinnista. Työnjaon ansiosta esimerkiksi molempien kiireisimmät sesongit ovat hieman eri aikaan.

Yrittäjyys on asia, joka pariskunnan mukaan sekä antaa että ottaa paljon.

– Kun asiakkaat kiittävät ja työntekijät ovat tyytyväisiä, tulee valtava onnistumisen tunne. Toisaalta esimerkiksi pakkasilla ja sähkön hinnan heilahdellessa voivat yöunet mennä, Janne Repo kertoo.

Vaikka Janne ja Petra Repo ovat sekä pariskunta että työpari, elämään mahtuu muutakin kuin kukkia.

– Aina ei puhuta työasioista ja osaamme aika hyvin lukea toisiamme, milloin toinen haluaa ajatella muita asioita. Osaamme kantaa toisiamme aika hyvin, Petra Repo sanoo.

Pariskunnan katseista on helppo päätellä, että Oripäässä kukkia kasvatetaan rakkaudella.

Asko Virtanen