Muistakaa Ukrainasta!

0
Mielipiteet Loimaan Lehteen toimitus@loimaanlehti.fi

Ukraina käy nyt samanlaista sotaa kuin Suomi 1939–40. Ei pidä unohtaa, että myös maiden historiassa on yhtymäkohtia. Valitettavin on se, että Neuvostoarmeijan 133. divisioona oli koottu ukrainalaisista varusmiehistä, jotka melkein mies miehen jälkeen kaatuivat Raatteen tiellä.

Ukrainalaiset ovat joutuneet jatkuvasti vieraan komennon alle. Alue oli osa Suur-Puolaa, mutta 1400-luvulla Ukrainan aroille alkoi muodostua uudenlaisia kasakkajoukkoja, jotka puolustivat Ukrainan rajaseutua tataarien hyökkäyksiltä. Heidän määräänsä lisäsivät maaorjuutta paenneet talonpojat ja muista yhteiskuntaluokista, mukaan lukien aatelista, lähteneet seikkailijat. Puolan hallinto pyrki vähentämään kasakkojen autonomiaa, mikä aiheutti suuria kapinoita vuodesta 1591 alkaen.

Kasakkahallinto kuitenkin halusi luoda itsenäisen Ukrainan ja liittoutui vuonna 1708 Ruotsin kanssa. Se kuitenkin johti katastrofiin. Suuren Pohjan sodan taistelu Pultavassa vei Kaarle XII:n armeijan rökytappioon, ja venäiset valtasivat Ukrainan. Venäjän vatias Katariina Suuri lopetti viimeisekin itsehallinnon rippeet 1764.

Teollistuminen 1800-luvulla kiihdytti Ukrainan venäläistymistä, kun kasvavien kaupunkien työläiset olivat monesti kotoisin imperiumin muista osista; pääosa ukrainalaisista asui maaseudulla. Myös Venäjän ortodoksisen kirkon mukaan ukrainalaiset olivat venäläisryhmä, jonka mongolit ja tataarit olivat erottaneet emämaastaan ja joka oli kärsinyt Puolan turmiollisesta vaikutuksesta.

Venäjän tappion jälkeen Japanin sodassa vuoden 1905 liikehdintä aiheutti levottomuuksia myös Ukrainassa kuten meilläkin. Ukrainan kansallinen elämä helpottui hieman kuten meilläkin. Ukrainankielisten julkaisujen kielto raukesi, mutta venäjä pysyi edelleen koulujen opetuskielenä.

Ensimmäinen maailmansota vei Venäjän imperiumin loppuun ja tsaariperhe ammuttiin. Saksa miehitti Ukrainan alueen lokakuussa 1918, ja alueelle perustettiin ukrainalaisten toimesta kansantasavalta. Jo seuraavassa kuussa Saksa joutui antaumaan. Ukrainalaiset olivat itsenäinen valtio noin vuoden, kunnes bolsevikit valtasivat alueen ja siitä tuli myöhemmin yksi neuvostotasavalloista.

Taas oltiin kuin pahimpina tsaarinajan hallinnoista. Suurin katastrofi oli, kun Stalin päätti maatalouden kollektivisoinnista. Maailman vilja-aitan Ukrainan talonpojat kukistettiin ja sortotoimet aihettivat ainutlaatuisen nälänhädän, miljoonien kuoleman ja miljoonien siirtämisen Siperiaan.

Toisen maailmansodan alettua Saksa miehitti nopeasti Ukrainan. Asukkaat olivat aluksi myötämielisiä uusille isännille, mutta saksalaisten brutaali väkivalta väestöä kohtaan käänsi päät. Ei neuvostovaltakaan ollut toivottua, mutta siihen oli alistuttava ja venäläistäminen jatkui aina 1980-luvun lopulle saakka, kunnes korttitalo hajosi. Ukraina sai lopultakin itsenäisyyden.

Oman valtion rakentaminen oli vaikeaa, mutta kaikki näytti hyvältä. Sitten tuli helmikuu 2022 ja ”Ukrainan talvisota”. Seuratkaamme uutisia. Annamme kaiken tukemme Ukrainan kansalle!

Jari Niemelä