Oletko alle 34-vuotias mies?

0
KUVA: LL-arkisto / Pasi Salo

Viime syksynä ja talvena uhkasi energiasta tulla pula, kun Venäjän hyökkäyssota aiheutti markkinoilla häiriöitä dominoefektinä. Hinta pompsahti pilviin ja joka taholta toitettiin säästämisen tarpeesta.

Ja kyllä kulutusta kiristettiinkin: joulukuussa 2022 suomalaiset säästivät sähköä kymmenen prosenttia edellisen vuoden ajankohtaan verrattuna.

Valtion kestävän kehityksen yhtiö Motivan kyselytutkimuksen mukaan 40 prosenttia suomalaisista tunnusti jopa nauttineensa säästämisestä.

Kysely kertoo, että kovimman haasteen energiaan liittyville kampanjoille, viranomaisille ja asiantuntijoille tarjoavat alle 34-vuotiaat miehet. He kertoivat, etteivät sen enempää lait, tutkittu tieto kuin valistuskampanjatkaan tehoaisi heidän energiankulutustottumuksiinsa. Kyselyn mukaan he myös suhtautuvat sähköstä käytävään julkiseen keskusteluun muita välinpitämättömämmin ja syyttävät muita useammin sähköyhtiöitä hinnan noususta.

Mutta ne nauttijat. Suuri osa heistä säästi oman kukkaronsa vuoksi (säästö=pienempi lasku), mutta moni myös siksi, että ajatteli ponnistelevansa yhteiseksi miellettyä uhkaa vastaan ja sähkökatkojen ja -pulan välttämiseksi.

Asennetta saattaa selittää sekin, että moni koki oppineensa kulutustavoistaan ja niiden muuttamisesta esimerkiksi omalle kukkarolle hyödyllisiä asioita.

Välinpitämättömyys siis maksaa.