PÄÄKIRJOITUS Ehkä sittenkin piirakoita

0
Kuvituskuva LL Arkisto/TS

Kolmen kuukauden päästä eletään aikaa, jolloin presidentinvaaliehdokkailla on kampanjoissaan loppukiri. Ensimmäisen kierroksen äänestyspäivä on 28. tammikuuta ja mahdollisen toisen kierroksen päivä 11. helmikuuta.

Viime viikkoina on jo nähty ehdokkaita esittelevien juttusarjoja.

Asialinjalla on jutuissa oltu ja pakkokin olla – käyhän naapurimaa hyökkäyssotaa ja elintilasta taistellaan niin maiden kuin aatteiden välillä vähän joka puolella maailmaa.

Osaavaa ihmistä kaipasivat myös Loimaan Lehden gallupissa tulevan presidentin ominaisuuksia pohtineet vastaajat (10.10.). Taitava pitäisi olla ulkosuhteiden hoidossa ja diplomatiassa, ja myös arvovaltaa pitäisi omata. Ehdokkaista oli jo löytynyt ”ihan hyviä ehdokkaita”, jopa muutamia.

Maaseudun Tulevaisuus kaivoi jo esiin ehdokkaiden lemmikkitilanteen (13.10.) ja vaikka karjalanpiirakoita ei ehkä näissä vaaleissa rypytetäkään niin kuin 1990-luvulla, niin kampanjat etsivät varmasti viimeistään nyt sitä reseptiä, jolla tuoda esiin ehdokkaasta jotain inhimillistä kulmaa.

Meillä toimituksissa presidentinvaalit ovat olleet ne vaalit, joissa ei ole ollut ihan välttämätöntä muistutella äänestämisen tärkeydestä – niissä äänestysaktiivisuus kun on perinteisesti ollut kaikista suurinta.

Tosin tilastoja kun katsoo, niin äänestysprosentti on laskenut koko 2000-luvun ajan. 2018 vaaleissa se oli 69,9 ja esimerkiksi 1994 yli 82 prosenttia.

Ehkä sittenkin pitäisi vähän leipoa…