PÄÄKIRJOITUS Syyslomalle näkökulmia

0
Ulkoilu on monelle rakas palautumiskeino. Näin tervehtivät tuntemattomiksi jääneet henkilöt muita ulkoilijoita pari vuotta sitten Hirvikoskella eräänä lauantaiaamuna pari vuotta sitten. LL Arkisto/Kati Uusitalo

Nyt useilla alkava syysloma on hyvä paikka taas muistuttaa kaikkia katsomaan seudun elämää monesta kulmasta.

Syyslomalle ovat niin seudun kunnat kuin monet muutkin järjestäneet tekemistä ja näkemistä, puuhaa ja peuhua. Moni niistä onnistuu ilmaiseksikin. Kattavia listoja tapahtumista ja tekemisestä on julkaistu Loimaan Lehdenkin sivuilla.

Lomalla voi tietenkin harrastaa myös itsekseen. Frisbeegolf onnistuu syyskylmilläkin ja pururadoilla ja leikkikentillä voi reippailla. Aina voi mennä kirjastoon ja lainata luettavaksi kirjan, jonka avulla voi matkata mihin tahansa maailmaan ja aikakauteen.

Ei hassumpaa olisi sekään, että katsoisi kotiseutua vähän tarkemmin ja pelaisi perheenä tai porukalla vaikkapa yritysbingoa – bongataan yrityksiä naapurustosta tai katukuvasta ja kisataan siitä, tietävätkö kaikki mitä siellä tehdään tai onko oltu siellä asiakkaina. Miksei voi arvuutella vaikka ammatteja, joita yritykset työllistävät.

Hassumpi ei olisi sekään tietokilpailu, jossa listattaisiin harrastuksia, joita täällä kotiseudulla voi harrastaa. Tai yrityksiä.

Näiden kaikkien luettelemiseen voi tosin vierähtää koko loma.

Jos ei tietokisoista perustakaan, niin ainakin itseltä kannattaa kysyä yksi kysymys: millaista näkökulmaa kotiseutuun välitän muille?

Sellaista, että ”ei täällä mitään ole” vai sellaista, että hmm, katsotaanpas vähän tarkemmin, mitä täällä on.