PÄÄKIRJOITUS Yhteys pitää olla

0
KUVITUSKUVA: LL Arkisto/TS

Noin puolen miljoonan jäsenen STTK valitsee vuorovuosittain vuoden työsuojeluhenkilön tai luottamushenkilön 13 jäsenliittonsa joukosta. Huomionosoitus jaettiin nyt kolmattatoista kertaa ja valinta osui loimaalaiseen Tuula Hällfors-Laaksoseen. Hän toimii Kansaneläkelaitoksessa pääluottamusmiehenä.

Loimaan Lehden haastattelussa (s. 6) hän kertoo aina korostavansa yhteistyötä ja sitä, että luottamusmiehenä toimivan pitää vaalia neuvotteluyhteyttä. Pitää keskustella ja neuvotella, ja tuoda neuvotteluissa osapuolten näkemykset kaikkien tietoon ja sitten etsiä kompromisseja.

Tänä päivänä näemme joka puolella maailmaa, miten ihmisiä jaetaan ”meihin” ja ”muihin”, ja miten ”meidän” ja ”muiden” poteroihin linnoittaudutaan niin vahvasti, että toisten näkemyksille ja ajatuksille ei ole sijaa toisen puolen poterossa.

Jako halvaannuttaa kaiken. Asiat eivät etene, kun kuplat eivät kohtaa.

Toisella tavalla ajattelevat leimataan väärinajattelijoiksi, ja ollaan sitä siten myös itse – toisten näkökulmasta. Mihin on kadonnut ihmisen kyky sietää muita näkökulmia, ihan vain altistua muiden mielipiteille? Mistä kertoo tapa kokea ikään kuin henkilökohtaisena loukkauksena se, että toinen on eri mieltä?

Elämä ei ole kenenkään diktatuuri, vaan kaikkien kompromissi.