Poliisi toivoo kuntalaisten valvontapartioita olevan varovaisia – rötöstapauksista pitää joka tapauksessa ilmoittaa

0

Oripää

– Teemme tapauksista parhaillaan tutkinnallisia toimenpiteitä ja osassa vielä lisäselvityksiä, komisario Jutta Sainio Loimaan poliisista sanoo.

Poliisi on kirjannut Oripään ja sen lähialueilla syyskuun aikana kymmenkunta polttoaineisiin liittyvää varkaus- ja näpistysrikosta.

Varkaiden käsiin on päätynyt polttoaineita ja myös joitakin autoja. Oripäässä ollaan kokoamassa porukkaa valvomaan aluetta, ja keräämässä myös whatsapp-ryhmää, jossa aiotaan vaihtaa tietoja mahdollisista rötöstelijöistä tehdyistä havainnoista ( LL 5.10.).

Jutta Sainio arvioi, että on poikkeuksellista, että varkaudet kohdistuvat tällä tavalla tiettyyn alueeseen.

– Ymmärrän, että ollaan omista toimitiloista ja toimeentulosta huolissaan ja ymmärrän myös ajatuksen ennaltaestävyydestä, hän viittaa paikallisten keräämään valvontaryhmään.

Jos valvontaa tehdään yhteisellä porukalla, pitää hänen mukaansa ehdottomasti kiinnittää huomiota varovaisuuteen.

– Oma turvallisuus pitää pitää mielessä. Koskaan ei tiedetä keitä vastassa on.

Jos rikollisia tai kutsumattomia vieraita havaitaan, ensisijaisesti pitää soittaa hätäkeskukseen.

– Etenkin silloin, jos teko on käynnissä.

Jos teko on käynnissä, se nostaa tehtävän kiireysastetta poliisissa, mutta poliisiin pitää ottaa tapauksissa yhteyttä senkin takia, että poliisilla on tilanteissa kuitenkin tarvittava toimivalta.

– Tapausten pitää olla poliisin tiedossa, jotta poliisi pystyy toimimaan.

Tehokkaan tutkinnan varmistaa se, että tekopaikalle menee pääasiassa vain poliisi, jotta mahdollisia todisteita ei sotketa ja poliisilla on rauha tutkinnan suorittamiseen.

Todisteet ovat tietenkin olennainen osa esitutkintaa ja syyteharkinta tehdään todisteiden perusteella.

Ymmärrän alueen ihmisten huolen, Jutta Sainio korostaa.

– Rauhoittelisin ihmisiä siinä mielessä, että kun tapauksista ilmoitetaan poliisille, ne ovat niissä käsissä, joissa niiden kuuluukin olla.

Whatsapp-ryhmää Jutta Sainio pitää toisaalta hyvänä ja toimivana tiedonjakofoorumi, mutta kehottaa olemaan huolellinen siinä, mitä siellä jaetaan ja varsinkin siinä, mitä sieltä jaetaan eteenpäin muualla.

– Ei ole poissuljettua, että kuviin esimerkiksi sattuisi tilanteeseen kuulumattomia henkilöitä.

Jos kuvia sitten leviää eteenpäin, ja syyttömiä yhdistetään epäiltyihin rikoksiin,saattaa levittäjä syyllistyä kunnianloukkaukseen.

Hän suosittelee lisäämään ensisijaisesti muun muassa valoja kiinteistöillä sekä valvontaa vaikkapa kameroilla, valvontajärjestelmillä tai vartijoiden avulla.

– Ne jo saattavat säikäyttää kutsumattomat vieraat pois.