Taas pestään käsiä

0
LL Arkisto

Taas on se aika vuodesta, jolloin pöpöt kaatavat ihmisiä petiin ja pitävät pois hoidosta, koulusta ja töistä. Liikkeellä tuntuu olevan ihan tavallisia flunssia, mutta myös koronaa.

HUS:n infektiosairauksien apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen ennusti jopa triplaepidemiaa, kun voi käydä niin, että rs-virus, influenssa ja koronavirukset alkavat jyllätä samaan aikaan – ja jätevesianalyysien mukaan koronaviruksen määrä lähestyy jo kevään huippua ( Helsingin Sanomat 28.10.).

Vaikka alamme olla jo melko rei’itettyjä, kun useimmilla on koronaankin rokotuksia takana jo kolme, niin lisää on tarjolla.

Ja kiinnostustakin näyttää riittävän: Turussa jonotettiin rokotukselle tunteja, kun yli 65-vuotiaille ja riskiryhmille oli tarjolla rokotteita sekä koronaan että influenssaan ( Turun Sanomat 30.10.).

Hyvä niin, sillä näyttää siltä, että rokote estää vaikeita Covid19-tautimuotoja vaikka se ei kokonaan estäkään taudin saamista.

Ikä on tärkein vakavan koronataudin riskitekijä, ja myös tietyt sairaudet suurentavat riskiä sairastua vakavaan koronatautiin, joten rokotteella saatua suojaa on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan hyvä tehostaa. Uudet rokotteet on räätälöity liikkeellä olevia virusmuotoja varten.

Rokotukset eivät ole jokapäiväisiä, mutta varotoimien pitäisi olla. Sairastuneena pitää siis jäädä kotiin, samoin pitää yskiä hihaan ja ennen kaikkea huolehtia käsien pesemisestä.