Tiimipaita

0

Luin nuoresta perheenisästä kertoneen jutun ( Helsingin Sanomat 3.10.). Hänellä oli perhe, siis vaimo ja pari lasta, käytynä ilmeisesti teknillinen korkeakoulu ja työ kansainvälisessä yrityksessä.

Perhe ja työ olivat hänelle tärkeitä, mutta eivät sitten kuitenkaan niin tärkeitä kuin huumeet, joita hän nappaili laidasta laitaan milloin missäkin.

Päihderiippuvuus on sairaus ja toivon tälle nuorelle miehelle ja hänen perheelleen voimia ja parempia aikoja.

Juttu herätti ajatuksen tiimipaidoista. Niillähän ilmoitetaan, mitä urheilujoukkuetta tai vaikkapa bändiä kannatetaan. Yhtä lailla paita voi kertoa tekstillä, kuvalla tai logolla tuotteesta tai yrityksestä, jonka ihminen kokee läheiseksi itselleen. Asiasta tai tahosta, johon ihminen sallii/tahtoo itsensä tulla yhdistettäväksi. Automerkistä, vaatebrändistä, työpaikasta tai vaikka paikkakunnasta.

Paita voi viestiä elämän merkittävästä sisällöstä – ehkä jopa sellaisesta, johon kohdistuva kiintymys ei elämän aikana muutu, vaikka kaverit, asuinpaikkakunta ja ehkä jopa puoliso vaihtuisikin.

Kukapa ei olisi kuullut juttuja ihmisistä, jotka matkaavat toisiin maihin tai jopa mantereille nähdäkseen idolinsa pelaavan tai tykkäämänsä bändin esiintyvän. Maailmantähti Beyoncén Ruotsin keikkaa tultiin eri puolilta maailmaan katsomaan vain siksi, että hänen faninsa halusivat nähdä nimenomaan kiertueen ensimmäisen konsertin ( Suomen Kuvalehti 39/2023).

En enää oikein pysty pitämään erään yhtyeen paitaa, koska he ravasivat esiintymässä Venäjällä viime vuosiin asti ja keikoista levisi maailmalle kuvia, joissa he poseerasivat ainakin Dimitri Medvedjevin kanssa. Toki he eivät näihin kuviin varmaan suorastaan hakeutuneet ja moni muukin ravasi ja teki paljon muutakin Venäjällä, se myönnettäköön, mutta silti.

Heidän musiikkinsa on edelleen yhtä briljanttia kuin ennenkin.

Jutun nuori mies varmasti ajatteli, että hänen ”tiimipaidassaan” lukee Perhe tai ehkä Työ, kun oikeammin siinä olisi pitänyt lukea Huumeet.

Kovin monen paita ei luultavasti kuuluta Team Huumeet -fan clubin jäsenyyttä, mutta silti teksti tai logo omassa paidassa voi oikeasti olla ihan jotain muuta kuin itse ajattelisi.

Välillä on ehkä hyvä pyytää perhettä tai ystäviä tarkistamaan, mitä paidanselkämyksessä lopulta lukee. He voivat nähdä tekstin tarkemmin kuin kukaan meistä itse.

Kati Uusitalo