Tiina Hautojärvestä Loimaan Vuoden Yrittäjänainen

0
Tiinan kukan yrittäjä Tiina Hautojärvi valittiin Loimaan Vuoden Yrittäjänaiseksi. Onnittelemassa Loimaan Seudun Yrittäjänaisten puheenjohtaja Leena-Maija Pärssinen.

– Jo 20 vuoden hän on ilahduttanut meitä, ystäviämme, tuttaviamme, sukulaisiamme, yritysvierailuja rautaisella ammattitaidolla, johon sisältyy kauneutta ja visuaalista näkemystä, loistavaa ihmistuntemusta ja erittäin hyvää palvelua. Aina löytyy nappisuoritus tarpeeseen kuin tarpeeseen, Loimaan Seudun Yrittäjänaisten puheenjohtaja Leena-Maija Pärssinen perusteli Vuoden Yrittäjänaisen valintaa.

Kun Tiina Hautojärvi , Tiinan kukan yrittäjä, asteli kaikkien eteen palkitsemisjuhlassa, hän vakuutteli kaikille, ettei liikutu – että yrittää skarpata, kun on omien sanojensa mukaan muuten sellainen ”itkupilli”.

Liikutus tuli vasta, kun juhlailtaa isännöineen Lounais-Suomen Osuuspankin Taina Lindqvist ojensi hänelle hänen yrityksensä työntekijöiden yrittäjältä salaa sitoman kukkakimpun.

Ihmisiin ympärillä hän tiivistää yrittämisenkin.

– Ei sellaista olekaan, joka yksinään kaikki tekee. Kun on hyvä työporukka, sillä yritys pyörii, hän sanoo ja toteaa, että Einon olisi kyllä pitänyt myös olla paikalla yrittäjänaisten juhlassa.

Eino on hänen kissansa, joka ei suostu jäämään työpäivinä kotiin, vaan vaatii päästä mukaan kaupalle.

– Einolla on oma fanijoukkonsa, päiväkodin lapset käyvät häntä moikkaamassa ja moni asiakas menee ensin tervehtimään Einoa ja vasta sitten tulee hoitamaan kukkaostoksia, Tiina Hautojärvi kertoo ja sanoo Einoa ”kaupan jutuksi”.

Työssä yrittäjä innostuu kukista – ihan kaikista niistä, sesonkien mukaan vaihtuvista ja ihanista uusista lajikkeista, mutta myös ihmisistä.

– Kukkakaupassa ollaan mukana niin syntymässä kuin kuolemassa.

Kun kaupalle tulee ensi elokuussa täyteen 20 vuotta, niin monien asiakkaiden kanssa on jo ehtinyt kertyä historiaa ja tarinat ovat tulleet tutuksi.

– Kimpun sitominen ei ole minuutissa ohi, ja siinä jutellaan ilot ja surut.

Silti tarvitaan hienovaraisuutta ja jokaisen, tutunkin asiakkaan kuuntelua.

– Ehkä siitä syntyvät ne valinnan perusteluissakin mainitut nappisuoritukset.

– Alkuun sitä epäili, että onko tämä oikea juttu, Tiina Hautojärvi kertoo, mutta sanoo sitten päättäneensä alkaa uskoa omaan tekemiseen.

Oman työnsä takana pitää seistä ja uskaltaa tehdä omanlaista jälkeä.

– On hienoa huomata, että työ tunnistetaan ja asiakas tulee uudestaan. Ajatuksena on, että meiltä saa kukat tilanteeseen kuin tilanteeseen, sidonnoista istutuspalveluihin ja haudanhoitoon.

Myös yrittäjätovereiden tunnustus tuntuu hyvältä.

– Olen kuulunut yrittäjänaisiin koko ajan, mutta en ole tunnettu ahkerasta kokouksissa käymisestä, hän virnistää.

Tieto kuulumisesta johonkin yhteisöön tuo turvallisuudentunnetta.

– Tietää, että voi saada apua ja että puhutaan samaa kieltä.

Tiina Hautojärvi pohtii, että yrittäminen on hänelle elämäntapa ja ajattelumalli ja tunnustaa olevansa työorientoitunut.

– Kyllä, olen paljon töissä, mutta kun on hyvä porukka ja kiva työ, töihin lähteminen ei ole koskaan rankkaa. Ainahan kaikki ei onnistu jokaisen asiakkaan kanssa tai töissä muuten, mutta meillä ajatellaan, että mikään ei ole hälläväliä-juttu. Kun tehdään, niin tehdään kunnolla.

Valinta vuoden yrittäjänaiseksi tuntuu merkittävältä juuri siksi – työ on huomattu.

FAKTA

Tiina Hautojärvi

49-vuotias, kotoisin Loimaan Kauhanojalta

koulutukseltaan floristi ja puutarhuri ja käynyt myös tekstiilialan koulutuksen Loimaan ammatti-instituutissa, ”Krottikoulussa”.

Työskennellyt Hämeenlinnassa kukka-alalla vieraan palveluksessa, kunnes perusti oman yrityksensä Tiina kukan vuonna 2004.

Yritys työllistää kolme henkilöä.

Valittiin Positiivisimmaksi loimaalaiseksi 2011.