Uutta kohti kulkeva Miljoonasade aloittaa kiertueensa Heimolinnasta

0
Lasse Laaksovirta ja Toni Lehtonen kertovat Miljoonasateen keikalle menneen ennakkolippuja loimaalaisittain hyvin. – Noin puolet lipuista on jo myyty, vaikka täällä yleensä ostetaan liput vasta ovelta. Oletettavasti lippuja vielä oveltakin saa, ja nyt pääsee pienellä rahalla katsomaan legendaa, kaksikko toteaa.

LOIMAA – Nyt tulee takuulla sellaisia biisejä, joita ei ole aiemmin kuullut, kun levy julkaistaan edellisenä päivänä. Eikä me klassikkojakaan tietenkään unohdeta.

Näin lupaa Miljoonasateen keulakuva Heikki Salo. Yhtye julkaisee perjantaina 16. studioalbuminsa, ja Ohita intro -kiertue starttaa Heimolinnasta heti lauantaina.

– Viime viikonloppuna olimme Jyväskylässä luomassa valotaiteilija Perttu Lähdesmäen kanssa valoshow kiertuetta varten ja tunnelma on hyvin positiivisesti jännittynyt.

Ohita Intro -albumin teemana toimii Salon mukaan vanha kunnon ”potkitaan ihmisiä liikkeelle” -ajatus, eli miten ihmiset pääsisivät sohvalta ylös ”intohimopommiksi” Salon kuvailemaa elämää ihmettelemään.

Miljoonasade järjesti syyskuun lopulla levyn ennakkokuuntelutilaisuuden Tampereen G Livelabissa, ja vastaanotto oli Salon mukaan todella hyvä. Kuulijalle tulee selväksi, ettei kyseessä ole millään tasolla jäähdyttelykiertue, vaan vuonna 1986 perustettu yhtye on hyvinkin elinvoimaisessa ja tuoreessa vireessä.

– Tapahtuma vakuutti minut siitä, että ollaan aika vahvasti oikealla tiellä. Soitettiin ja kuunneltiin uusia kappaleita siinä ja yhtäkkiä huomasin olleeni lavalla jo kolme tuntia, Salo nauraa.

– Uusi levy on yhtä aikaa vahva ja syvä. Jotenkin sellainen kohti uutta menevä juttu.

Levyn nimikkokappaleen pohjalta järjestetään biisilyriikkakilpailu lukiolaisille. Oululaisen lukion äidinkielen ja kirjallisuuden lehtorin Päivi Mällisen ideasta syntyneessä kilpailussa analysoidaan Salon teksti ja kannustetaan lukiolaisia käsittelemään oman elämänsä haasteita laululyriikan avulla.

– Vuosikausia olen sanonut, että jokainen ihminen osaa tehdä laulun, mutta ne ei vaan vielä tiedä sitä.

Sanoituksillaan lukemattomia tunnustuksia keränneen Salon mukaan ensin pitää uskaltaa olla avuton ja huono ja pläjäyttää vaan jotakin paperille. Sitten pläjäytystä aletaan hiomaan unohtaen kiireen ja ajatuksen siitä, että tekstin pitäisi olla hetkessä valmis.

– Tekstistä 20 prosenttia on sitä pläjäyttämistä ja 80 prosenttia hiomista. Sille pitää antaa aikaa.

Kiertue alkaa Loimaalta Toni Lehtosen pystyssä olleiden tuntosarvien ansiosta. Lasse Laaksovirta etsi luokkakokouksen jatkoille jotain kasarityylistä orkesteria, ja Lehtonen bongasi erittäin ajankohtaisen Miljoonasateen olevan vapaana.

– Tonin korvanapissa oli asema täydellisesti kohdallaan. Luokkakokousryhmässäkin moni oli että mitä ihmettä, kun kerroin mikä bändi illalla esiintyy, Laaksovirta iloitsee.

Lämmittelijäksi lauantaille saapuu paikallinen Poppisolmu, joka on lyhyen historiansa aikana napannut jo nimeä loimaalaisten bilebändien joukosta. Ennakkomyynti on järjestäjien mukaan sujunut vilkkaasti, ja keskiviikkona yli puolet lipuista oli jo myyty.

– Näitä tarvitaan Loimaalla. Ihmisten pitää näissä käydä myös, että jatkossakin saadaan hyvässä vireessä olevia bändejä tänne esiintymään.