Varsinais-Suomen työttömyysluvut kelvollisia, Hämeessä kasvua

0
Arkistokuva: TS/Ari-Matti Ruuska

Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli syyskuun lopussa 19 900 työtöntä työnhakijaa.

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli syyskuun lopussa Varsinais­-Suomessa 8,6 %, mikä on täysin sama luku kuin vuotta aiemmin. Työttömien osuus työvoimasta oli selkeästi pienempi kuin koko maassa (9,4 %) keskimäärin.

Syyskuussa työttömiä oli muissa Varsinais­-Suomen seutukunnissa viime vuotta enemmän paitsi Vakka-­Suomen seutukunnassa. Vakka-­Suomessa oli työttömiä 11 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Loimaan seudulla työttömiä työnhakijoita oli elokuun tapaan 7,2 % työvoimasta.

Maakunnan työttömyysaste oli korkein Turun seudulla (9,0 %) sekä Turussa (11,5 %). Loimaan alueella lukema oli 8,0 %. Pienin työttömyysaste oli Turunmaan saaristossa (5,9 %) sekä kunnista Ruskolla (3,8 %).

Hämeen Ely-keskuksen alueella eli Kanta- ja Päijät-Hämeessä oli syyskuun lopussa 17 104 työtöntä työnhakijaa. Tällä alueella työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli syyskuussa 10,0 % eli 0,1 %-yksikköä korkeampi kuin vuosi sitten. Nousun taustalla on lomautettujen määrän kasvu.

Kanta-Hämeen alueella, johon Humppila ja Ypäjä kuuluvat, työttömiä työnhakijoita oli 6 772. Työttömyysaste Kanta-Hämeessä oli syyskuun lopussa 8,6 %, mikä on selvästi pienempi kuin koko maan 9,4 %.

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta syyskuun lopussa oli Humppilassa 8,2 % ja Ypäjällä 7,2 %. Muutos viime vuoteen molemmissa kunnissa on hieman parempi.

YTK Työttömyyskassan eli niin sanotun Loimaan kassan jäsenistön työttömyys laski syyskuussa 0,7 prosenttiyksikköä elokuuhun verrattuna ollen nyt 6,1 %.

YTK Työttömyyskassan toimitusjohtajan Auli Hännisen mukaan kyse on normaalista kausivaihtelusta, sillä elo-syyskuussa kesätyöttömyydet päättyvät ja opiskelut alkavat.

Tästä huolimatta työttömyys on korkeammalla tasolla kuin vuosi sitten, jolloin jäsenistön työttömyysaste oli 5,7 % eli 0,4 prosenttiyksikköä matalampi kuin nyt.

Taustalla ovat rakennusalan vaikeudet. YTK:n jäsenistössä, jotka ovat ilmoittaneet rakennusalan toimialakseen, työttömyysaste oli syyskuussa 8,11 %. Kasvua on tullut viime vuoteen verrattuna lähes 3 prosenttiyksikköä, ja koronavuoteen 2020 verrattunakin luku on korkeammalla tasolla.

– Rakennusala hilaa työttömyyttä viimevuotista korkeammalle. Myös teollisuudessa työttömyyttä on jäsenistössämme selvästi enemmän kuin vuosi sitten. Toisaalta monilla aloilla tilanne on aivan normaali, mikä lieventää kokonaiskuvaa, Hänninen toteaa tiedotteessa.

YTK Työttömyyskassa on Suomen suurin ansioturvan maksaja. Neljäsosa palkansaajista kuuluu YTK Työttömyyskassaan. Sen jäsenistö kasvoi lokakuussa yli 10 000 henkilöllä ja on nyt 525 150.