Ainakin yksi rekka toi pelkkää vettä – kaupat junailivat kuljetuksiaan uusiksi, kun ihmiset hamstrasivat hyllyt tyhjiksi

0
Arkistokuva: LL/Kati Uusitalo

– En nyt viitsi kovin montaa ottaa. Jää muillekin, Matti Sauranen sanoo, kun ostoskärryihin on lastattu muutama kanisteri vettä.

Nämä kanisterit menivät hänen työpaikalleen Postiin, jotta siellä saadaan keitettyä kahvit ja työntekijät saavat myös juomapullojaan täytettyä. Kotiin hän oli hakenut jo aamulla muutaman kanisterin.

Hän kertoo saaneensa tietoa veden keittokehotuksesta hieman ennen viittä torstaina alkuillasta.

– Vaimo kiersi kaupoissa ja vesi oli loppu jo puoli kuudelta, hän sanoo ja kertoo miettineensä tavoittaako tieto vesiongelmista kaikki.

Varmuuden vuoksi hänkin oli ilmoittanut omille vanhemmilleen asiasta.

– He asuvat Alastarolla, joten heillä ei vettä tarvitse keittää, mutta sitä kautta tieto kulki sitten myös Peltoisissa asuville isovanhemmilleni.

Kanisterilavat tyhjenivät, kun ihmiset joko nappasivat kanisterin kerrallaan kainaloonsa tai täyttivät niillä kärrynsä. Moni oli kertomansa mukaan työpaikan asialla ja kommentoi, että kyllä sitä vettä kotona keittelee, mutta työpaikalla se on hankalampaa.

– Viikko on pitkä aika, Matti Sauranen mietti arviota veden keittokehotuksen kestosta.

– Ensimmäiset asiakkaat olivat jo ovella odottamassa, kun aamulla avasimme ovet seitsemältä, K-Citymarket Loimaan Mari ja Jyrki Koenkytö sanovat.

Vesi loppui myös heiltä reilussa puolessa tunnissa torstai-iltana ja hyllyjen tyhjenemisen nopeus sai heidät ymmärtämään asian laajuuden ja sen, miten monia ihmisiä vesitilanne koskee.

– Jos tosiaan keskiviikkoon saakka pitää keittää vettä, niin vaikutukset ovat jo pelkästään työpaikoilla isot.

Asian laajuus oli ymmärretty muuallakin, sillä kauppa sai heti alkuillasta yhteydenottoja esimerkiksi kaupungilta.

Jyrki Koenkytö kiittelee, että Keskon kanssa saatiin nopeasti junailtua erillinen kuorma vettä lähtemään Loimaalle vielä samana iltana ja vesivarastot täytettyä perjantaiaamua varten ennen puoltayötä saapuneella kuormalla.

Kuorman viimeiset vedet olivat hyllyssä puoliltapäivin, mutta vettä on tulossa lisää.

– Lauantain kuormaa aikaistettiin perjantaille ja näillä näkymin sen pitäisi saapua myöhään illalla. Eli uusi vesikuorma on viikonloppuna myynnissä.

 

 

K-market-kauppias Jaakko Rautakorpi sanoo vesihyllyjen tyhjentyneen tunnissa, kun uutinen veden keittämisestä tuli torstaina alkuillasta.

– Ihmiset aktivoituivat heti.

Rautakorpi kertoo heidän hakeneen torstai-iltana vettä lisää peräkärrylastillisen verran naapuripitäjästä. Myös se satsi myytiin saman tien.

– Aloimme myös heti selvittää, mistä vettä saisi lisää. Saimme perjantaina ylimääräisen kuorman, ja lauantaina meillä on normaalistikin kuormapäivä. Siihen teimme vesien osalta lisätilauksen.

Suosituimpia ovat olleet viiden litran astiat, mutta kaikki muutkin ovat kelvanneet.

– Menekki kyllä yllätti. Lähdevesien lisäksi myös kivennäisvedet ovat menneet, kolmea K-markettia Loimaalla pyörittävä Rautakorpi toteaa.

Myös Prisman vesihyllyt hamstrattiin tyhjiksi torstai-iltana vesiuutisen kiiriessä ihmisten korviin. Päivittäistavarakaupan myyntipäällikkö Anna Lehto sanoo, että kaikki lähdevedet loppuivat silloin. Lehdon mukaan lisää vettä tilattiin suoraan tehtaalta ja S-ryhmän omia toimitusketjuja on tehostettu.

– Saimme lisää vettä jo perjantaiksi ja alkuviikoksi saamme edelleen täydennystä, hän lupaa.

Suosituin koko on ollut heilläkin viiden litran kanisteri, mutta myös pienet pullot ovat nyt menneet. Lehto sanoo, että mieluiten on ostettu lähdevettä. Sen sijaan kivennäis- tai Vichy-vettä oli perjantaiaamupäivällä vielä jonkin verran jäljellä.