AU hukkasi voiton Tampereella

0
Mietinnän paikka. Pieniä asioita täytyy alkaa tekemään paremmin. Kuvassa Riku Tamminen ja Jouni Virta. (Kuva: Kirsi Nummela)

VehU–AU 5–4 (2–2).

FUTSAL Alastaron Urheilijat hävisi lauantaina Vehmaisten Urheilijoille Tampereella. Tappio oli ottelutapahtumiin nähden satuttava, sillä AU hallitsi pelillisesti käytännössä koko ottelun.
Kyseessä oli todella iso kamppailu pisteiden valossa. VehU siirtyi maalin johtoon kymmenen minuutin kohdalla, kun AU-puolustus sohi kotijoukkueen kulmapotkun omaan maaliin. Liigan viihdyttävin pelaaja Jani Luoma kuittasi osuman kuitenkin nopeasti kovalla laukauksellaan. Tätä ennen Luoma oli jysäytellyt maalipuihin kahteen otteeseen.
Kotijoukkue siirtyi johtoon pian uudelleen, kun kaukolaukaus yllätti hieman yllättäen maalivahti Petri Niinimäen. Tämänkin osuman AU kuittasi pian, kun syöttökonemaiseksi Raimo Helmiseksi alkanut Tuomas Happonen löysi kulmapotkullaan Aleksi Pekosen vapaana boksista. Pukukoppiin mentiin tasatilanteessa, ja koppipuhe meni suurin piirtein näin: pidetään toisella jaksolla nollat, niin voitamme varmasti pelin, jatketaan muuten samaan malliin.

Ensimmäinen kymmenen minuuttia toisesta jaksosta meni pelkästään VehU:n päässä, kun AU:n kummatkin kentälliset saivat luotua tasaista maaliuhkaa. Koossa ollut Ykkösen vuosilta tuttu ykköskenttä Luoma, Happonen, Pekonen ja Mikke Louhela loivat uskomattoman hienoja syöttösommitelmia ja kentältä välittyi peli-ilo. Aake Alisaari puski vierailijat johtoon ottelun 23. minuutilla.
Peli näytti siltä, että seuraava osuma olisi katkaissut VehU:n selkärangan. Tuota seuraavaa osumaa ei kuitenkaan nähty tarpeeksi pian. VehU pääsi aivan puskista iskemään peräti kolme maalia AU:n nuottaan reilun 2,5 minuutin aikana, kun peli kääntyi viimeiselle kympille. Kumpikin maali syntyi riistoista, joissa tapahtui selvä rike ja tilanteet kääntyivät pahoiksi maalipaikoiksi AU:n vapaapotkujen sijaan. Jälkimmäisessä AU toki itse kerjäsi verta nenästään huonolla pelinavaamisellaan.
Kotijoukkueen salamamaalien myötä AU lähti jahtaamaan kahden maalin takaa-ajoasemassa. Ylivoimamaalien erikoismies Riku Tamminen kavensi pelin reilu minuutti ennen loppua, kun AU pelasi lentävällä maalivahdilla. Usko tasoitukseen oli vahva, mutta aika loppui pelikellosta ja näin jättipettymys oli valmis. Tappio sarjanousija VeHu:lle oli AU:n liigahistorian yksi karseimmista pettymyksistä. Kopissa oli pelin jälkeen monta minuuttia hiljaista kuin SoVo:n peleissä. Sen jälkeen raivottiin ja päätettiin, että tämä homma käännetään yhdessä.
Tavoitteesta ollaan jäljessä. AU olisi voitolla ollut pisteen päässä pudotuspelipaikasta, mutta nyt tuohon sijaan on eroa neljä pistettä. Lisäksi VehU kampesi pisteillään AU:n ohi, mikä tukaloitti alastarolaisten asemaa peräpäätä silmällä pitäen. Pisteitä on alettava napsimaan triplatahdilla nähtyyn verraten.

AU päästää tällä hetkellä aivan liikaa maaleja. Se on nähty, että ottelusta poistuu harvoin voittajana, jos joka ottelussa omiin menee keskimäärin kuusi osumaa. Liikaa näistä maaleista johtuu henkilökohtaisista virheistä, kuten lauantaina kaksi ensimmäistä. Joukkueen ylivoimapelaaminen ei ole tällä hetkellä siinä uomissa, että sillä pystyisi kirimään kahta kolmea maalia kiinni. Maalipaikoissa puuttuu edelleen se rottamaisuus ja kylmänviileys, joissa pallo vain pistetään pussiin sen kummempia stressaamatta. AU tarvitsee tällä hetkellä hirveän monta maalipaikkaa yhtä maalia kohden. Onneksi se toki pystyy luomaan ”hirveän monta” maalipaikkaa lähes joukkuetta kuin joukkuetta vastaan. Tietyissä tilanteissa ei olla tarpeeksi nöyriä ja tehdä voittavia tekoja, eli välillä turhaan neppaillaan, kun turvallisempi ratkaisu voisi olla ruma purku rajoista yli.
Väsyneenä tekee helpommin virheitä, mutta futsal on paljon muutakin kuin juoksemista. Tuskin marraskuun pelit olisivat viidellä Topi Raitasella voitoiksi kääntyneet. Henrik Dettmannin sanoin: Jos teet pienet asiat hyvin, ei edes ole suuria asioita.
Nyt me lähdemme joukkueena, yhdessä, tekemään näitä pieniä asioita entistä paremmin. Ylimääräiset juoksulenkit voivat olla yksi sellainen. Päätetään vain, vedetäänkö ne ennen vai jälkeen työpäivien.