Juoma- ja puurovettä kouluihin muovikanistereissa

0
Kuva: LL arkisto.

LOIMAAN kaupungin ruokapalvelupäällikkö Pirjo Kivinen sanoo, että aamupalalla ja juomiseen käytettävä vesi toimitettiin perjantaiaamuna kouluihin ja varhaiskasvatusyksiköihin viiden tai kymmenen litran muovikanistereissa.
– Perjantaina ei vielä saatu puurovesiä ajoissa, mutta maanantaina puuron tekeminen jo onnistuu kuljetetulla vedellä.
Perjantaina vettä kuljetettiin kaikkiin yksiköihin niin, että se riittää maanantaipäiväksi. Maanantaina puolestaan toimitetaan tiistain ja keskiviikon vedet. Veden keittokehotus on voimassa tämän hetkisen tiedon mukaan ainakin keskiviikkoon 22. päivään saakka.
Kivinen sanoo, että vettä on laskettu nyt kuluvan kaksi desilitraa henkeä kohden kussakin yksikössä. Määrää kuitenkin tarkennetaan, kun tiedetään perjantain kulutus.
– Heti torstai-iltana kouluja ja varhaiskasvatusyksiköitä tiedotettiin, että vettä on käytössä rajoitettu määrä. Jos on tarve suuremmalle määrälle, pystymme toimittamaan sitä maanantaiksi enemmän.
Ruoanlaittoa vedenkeittäminen hidastaa Kivisen mukaan jonkin verran, kun ruoassa käytetty vesi pitää kiehuttaa viidestä kymmeneen minuuttia. Esimerkiksi perjantaina tarjoillun spagetin keitinvettä kiehutettiin ensin vesipadassa ja kaadettiin vasta sen jälkeen spagetin päälle. Myös kastikkeessa käytettävä vesi keitettiin ennen valmistamista.
– Hiukan tämä on tuonut lisätyötä, mutta ei järisyttävissä määrin. Perjantaiksi ja maanantaiksi suunnitellut lisukevihannekset jätettiin kuitenkin pois.