Keho ja mieli kuluivat loppuun kehässä, nyt Elina Gustafsson janoaa kokeilla elämässä kaikkea uutta

0
– Aina ei tarvitse mennä valtavirran mukana, jos ei tunnu hyvältä, Elina Gustafsson opastaa. Kuva: Oskari Ranta.

Nyrkkeilyn Euroopan mestari Elina Gustafsson lopetti urheilu-uransa vuonna 2020. Sen jälkeen elämä on täyttynyt lähes itsestään uusilla asioilla. Urheilussa arki pyöri treenaamisen ja palautumisen ympärillä. Nyt on superkivaa, kun arki on monipuolista, sanoo Gustafsson.

Elina Gustafsson saavutti nyrkkeilyurallaan Suomen mestaruuksia, EM-kultaa ja MM-pronssia sekä voitti 105 käymästään ottelustaan valtaosan, 84.

Silti Gustafsson kokee, ettei päässyt ulosmittaamaan koskaan täyttä potentiaaliaan.

– Jos mulla olisi ollut parempi tiimi, tekeminen olisi ollut järkevää alusta asti ja ympärillä olisi ollut oikeita, kannustavia ja turvallisia valmentajia, olisin päässyt paljon pidemmälle, Gustafsson uskoo.

Gustafsson ei kuitenkaan ole jäänyt harmittelemaan mennyttä.

– Keho ja mieli oli kulutettu loppuun. Ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin päästä vapaaksi nyrkkeilystä. Toisaalta olen myös miettinyt niin, että kaikki meni juuri niin kuin piti.

Gustafsson treenaa edelleen ahkerasti. Häneltä on monesti kysytty paluusta kehään.

– Olen miettinyt, että pitäisikö? Paluu ei kuitenkaan ainakaan nyt ole realistista, mutta mistä sen tietää. Comeback-mahdollisuuden voi jättää vähän leijumaan ilmoille, Gustafsson nauraa.

Pelkkää nyrkkeilyä Gustafssonin treenaaminen ei ole, vaan hän tykkää kokeilla eri lajeja. Kesällä Gustafsson nähtiin ensimmäistä kertaa suunnistuksen suurtapahtumassa Jukolassa viestissä.

– Se oli kyllä aikamoinen kokemus. Juoksin täysillä muiden perässä ja kyselin, onko meillä sama rasti. Pääsin kiitettävällä ajalla maaliin ja siitä kiitos niille suunnistajille, jotka suostuivat ottamaan mut peesiin, Gustafsson muistelee hymyssä suin.

– Hirveä kunnioitus nousi suunnistajia kohtaan. Heillä on älytön kunto, ja se teki vaikutuksen, millä tahdilla he lukevat karttaa ja maastoa sekä loikkivat yli kivien ja risukasojen.

 

Elina Gustafsson saavutti nyrkkeilyurallaan muun muassa Euroopan mestaruuden ja MM-pronssia. Kuva: Oskari Ranta.
Elina Gustafsson saavutti nyrkkeilyurallaan muun muassa Euroopan mestaruuden ja MM-pronssia. Kuva: Oskari Ranta.

Henkilö
Elina Gustafsson 

  • Syntynyt Porissa vuonna 1992.
  • Valmistunut lähihoitajaksi.
  • Nyrkkeilyn EM-kultaa 2018, MM-pronssia 2016 (sarja 69 kiloa), Suomen mestaruuksia, Pohjoismaiden mestaruuksia.
  • Elämäkerta Rohkeudella Elina Gustafsson (Otava) ilmestyi vuonna 2021.
  • Osallistui 2021 Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaan ja teki samalla historiaa olemalla Ansku Bergströmin kanssa ensimmäinen samaa sukupuolta oleva tanssipari formaatin suomalaisessa versiossa.
  • Gustafsson ja Bergström ovat nykyisin kihloissa.
  • Gustafsson on nähty tänä syksynä Nelosella ja Ruudussa pyörineessä Petolliset-sarjassa.

 

Porilaislähtöisen Gustafssonin urheilu-ura päättyi marraskuussa 2020. Sopeutuminen niin sanottuun normaaliin elämään kävi helposti.

– Olen tekijätyyppi. Laitoin yrityksen pystyyn ja aloitin nyrkkeilyvalmennuksista ja -ohjauksista. Elämä on täyttynyt itsestään. Siihen on auttanut avoin ja utelias asenne. Urheilu-uran aikana arki pyöri yksipuolisesti treenaamisen ja palautumisen ympärillä. Nyt on superkivaa, kun arki on monipuolista.

31-vuotiasta Gustafssonia työllistävät tällä hetkellä muun muassa puhujakeikat, joita hän on tehnyt parin viime vuoden ajan.

– Mulle on tosi tärkeää päästä kertomaan tarinaa nuorille ja nuorille aikuisille. Luomassa toivoa siihen, että unelmiin on monta tietä ja unelmat voivat myös muuttua matkan varrella. Haluan olla luomassa uskoa siihen, että kun vain luottaa sydämen ääneen ja omaan polkuun, oma juttu löytyy, Gustafsson kuvailee.

– Aina ei tarvitse mennä valtavirran mukana, jos ei tunnu hyvältä.

Gustafsson janoaa kokeilla elämässä kaikkea uutta. Tätä hän myös haluaa painottaa yleisölleen.

– Elämän suola on se, ettei pitäydy tutuissa ja turvallisissa asioissa. Uutta kokeilemalla voi löytää vaikka mitä.

 

Puhekeikoilla Elina Gustafsson pitää vahvuutenaan eläytymistä. Kuva: Oskari Ranta.

 

Puhujakeikat ovat tuoneet Gustafssonille itsevarmuutta esiintymiseen. Edes ison joukon edessä oleminen ei hätkäytä.

– Käyn puhumassa jonkin verran esimerkiksi 500 oppilaan yläkouluissa. Ne kun saa pidettyä keskittyneenä 45 minuuttia, niin tuntee aika isoa onnistumisen tunnetta.

Puhujakeikoilla tarina vaihtelee kohdeyleisön mukaan, vaikka puheen runko pysyykin samana.

– Vahvuuteni on eläytyminen. Jos puhuja puhuu monotonisesti, ei kuuntelijakaan pysty eläytymään tarinaan.

Omaa selkeää haaveammattia Gustafssonilla ei lapsena ollut.

– Ajattelin, että musta tulee joko poliisi tai rikollinen. Ei tullut kumpaakaan, hän naurahtaa.

Gustafsson oli toki esillä urheilu-uransa aikana mediassa, mutta hänen elämänsä on julkista nykyäänkin. Gustafsson on jo tottunut siihen, että kasvot tai nimi vilahtelevat esimerkiksi iltapäivälehtien sivuilla.

– Siihen on tottunut, kun sitä on tapahtunut aika monta vuotta. Media poimii aika paljon juttuja Instagram-tililtäni eikä siihen voi oikein vaikuttaa, hän pohtii.

Gustafsson on surullinen sosiaalisen median kautta tulevan vihapuheen lisääntymisestä.

– Se on tosi epämukavaa. Puhutaan siitä, miten nuoriso käyttäytyy, mutta saan aikuisilta ihmisiltä tosi törkeitä kommentteja. Se on esimerkki, joka valuu alaspäin.

 

Elina Gustafsson on pääpuhujana Rekryexpo-tapahtumassa 14.11. Turun messukeskuksessa. Gustafsson esiintyy auditoriossa kello 12.30.

Teksti: Tuomas Reinikainen.