Kilpajuoksu käynnissä

0
KUVA: LL Arkisto/TS, Mikael Rydenfelt

Tietotekniikka on ratkaissut monta ongelmaa ja sen ansiosta voimme hoitaa monenlaisia asioita aiempaa yksinkertaisemmin esimerkiksi työelämässä. Viime aikoina tekoälystä on esitetty yhtä lailla yleisratkaisua vähän kaikkeen.

Käynnissä onkin kilpajuoksu siitä, kuka ensin ehtii hyödyntää ja kaupallistaa sen mahdollisuudet parhaiten.

Samalla on käynnissä toisenlainen kilpajuoksu, kun esimerkiksi harppauksin kehittyvän tekoälyn käytöstä yritetään sopia yhteisiä sääntöjä ennen laajoja ongelmia.

Kuten aina, kisaa johtavat kuitenkin rikolliset ja huijarit, jotka pyrkivät hyväksikäyttämään tekniikkaa ja ihmisiä ennen kuin valvonta keksii keinot estää tai ainakin jäljittää heidän vilpilliset keinonsa ansaita rahaa ja valtaa.

Kyberturvallisuuskouluttajan mukaan rikolliset eivät ole vain suurten rahojen perässä (Turun Sanomat 31.10.). Muutaman euron tuottokin riittää per viesti, jos huijausviesti lähetetään esimerkiksi muutamalle miljoonalle ihmiselle.

Ja kun vilpillä saatu raha on suhteellisen pieni, nostaa se myös huijatun kynnystä ilmoittaa siitä viranomaiselle – jolloin rikolliset saavat jatkaa puuhiaan ja vieläpä samoilla metodeilla.

On arvokasta, että tapauksista kerrotaan, jotta kaikki muut osaavat varoa samoja ansoja (LL 2.11.).