Lähes 30 kaatoa päivässä

0
LL Arkisto

Loimaan Lehden perinteinen peurakierros tuotti kartalle tänä vuona 52 peuraa merkinnyttä pistettä ja kolme kauristakin nähtiin ( LL 11.11). Eläinten määrä on kierroksella saatujen lukujen mukaan vähentynyt huippuvuosista – viimeisten 13 syksyn aikana ajetun kierroksen eläinmäärä on ollut yli sata vuosina 2016, 2018 ja 2020.

Vuonna 2018 tunnin kierroksella näkyi peräti 160 peuraa. Kun kilometrimäärä reitillä on 55, huippuvuosina peuroja näkyi kilometrillä siis noin kolme.

Jo kolmen vuoden ajan kierroksen laskettu peuramäärä on ollut noin 50 eläintä, joka sekin tarkoittaa, että lähes joka kilometrille riittää edelleen peura.

Runsaimmillaan peuroja on ollut joillakin alueilla Loimaan seudulla yli 80 eläintä tuhatta hehtaaria kohti. Se tarkoittaisi Loimaan pinta-alalle laskettuna noin yli 7 200 eläimen peurakantaa, kun Loimaalla on neliökilometrejä vajaat 852.

Tavoite tälle hehtaarimäärälle on 20–30 eläintä, joka tarkoittaisi noin 2 500 eläimen kantaa.

Mielenkiintoista on, että yksistään Loimaalla on kaadettu sen verran peuroja tehojahtivuonna ja Alastaron riistanhoitoyhdistyksen alueella vielä 1 400 eläintä päälle.

Kanta voi kasvaa jo muutaman vuoden aikana merkittävästi, joten tärkeintä onkin peurakannan jatkuva havainnointi. Tehojahtivuosista on opittu se, että metsästäjille se käy jo melkein työstä, kun reilun viiden kuukauden metsästyskauden aikana kaadetaan peuroja lähes 30 eläimen päivävauhtia.