Lomautukset, rakennusalan vaikeudet ja teollisuuden tilauskannan hiljentyminen nostivat lokakuun työttömyyslukuja

0
Arkistokuva: SSS/Minna Määttänen.

Varsinais-Suomi
Heidi Nurminen
Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli lokakuun lopussa 20 200 työtöntä työnhakijaa. Työttömien määrä nousi 300 hengellä lomautusten määrän kasvun takia. Lomautettuina oli 1 700 henkilöä.

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli lokakuun lopussa Varsinais-Suomessa 8,7 % eli 0,2 prosenttiyksikköä korkeampi kuin vuosi sitten. Työttömien osuus työvoimasta oli pienempi kuin koko maassa (9,7 %) keskimäärin.

Lokakuussa työttömiä oli muissa Varsinais-Suomen seutukunnissa viime vuotta enemmän paitsi Vakka-Suomen seutukunnassa. Vakka-Suomessa oli työttömiä 12 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Loimaalla työttömiä työnhakijoita oli 9,0% työvoimasta ja Oripäässä 6,9%.

Maakunnassa korkein työttömyysaste oli Turun seudulla (9,1 %) sekä Turussa (11,5 %). Loimaan seudun lukema oli 7,8 % ollen alle koko maan keskimääräisen työttömyysasteen. Pienin työttömyysaste oli Turunmaan saaristossa (6,0 %) sekä kunnista Ruskolla (4,1 %).

Kanta- ja Päijät-Hämeessä oli lokakuun lopussa 17 900 työtöntä työnhakijaa, joista 1 900 oli kokoaikaisesti lomautettuja. Lomautettujen määrän kasvusta johtuen alueen työttömien määrä nousi viime vuodesta seitsemän prosenttia.

Kanta-Hämeessä työttömiä työnhakijoita oli yhteensä 7 200, joista lähes 1 000 oli lomautettuina. Lomautettujen määrä oli suurempi kuin vuosi sitten. Maakunnan työttömyysaste oli 9,2 %. Humppilassa lukema oli 9,2 % ja Ypäjällä 8,0 %.

Hämeen Ely-keskuksen alueella työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta nousi lokakuussa 10,5 %:in ollen 0,7 prosenttiyksikköä korkeampi kuin vuosi sitten.

YTK Työttömyyskassan jäsenistön työttömyys oli lokakuussa 6,0 % pysyen lähes syyskuun tasolla. Työttömyysaste on kuitenkin 0,9 prosenttiyksikköä korkeammalla verrattuna vuoden takaiseen lukemaan.

– Positiivista on se, ettei työttömyys viime kuussa kohonnut, mutta mieluummin toki olisimme vuodentakaisissa luvuissa. Talouskehitys ei kuitenkaan anna sille eväitä, YTK Työttömyyskassan toimitusjohtaja  Auli Hänninen sanoo tiedotteessa.

Rakennusalan vaikeudet ja teollisuuden tilauskannan hiljentyminen selittävät työttömyyslukuja. Lisäksi kolmen väkirikkaan maakunnan, eli Uudenmaan, Pirkanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan, työttömyys on koholla, mikä nostaa YTK:n työttömyysastetta.

Kyseiset maakunnat ovat myös alueita, joissa tehdään suuri osa Suomen bruttokansantuotteesta. Uudenmaan työttömyys on prosenttiyksikön verran korkeampi kuin vuosi sitten, Pirkanmaan 1,2 % ja Pohjois-Pohjanmaan jopa 1,6 %.

YTK:n mukaan Varsinais-Suomessa työttömyys on kohonnut muihin verrattuna samassa ajassa selvästi vähemmän, vain 0,4 %.

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän