Musiikkimies aloitti Loimaan seurakuntapastorina

0
Matias Kontulainen harrastaa musiikkia laaja-alaisesti. Hänen pääasiallinen instrumenttinsa on kitara, jolla hän soittaa muun muassa jazzia, iskelmää ja kansanmusiikkiakin. Häntä kiinnostavat myös sellaiset laulajat ja lauluntekijät, kuten Juice Leskinen ja Hector.

LOIMAAN uutena seurakuntapastorina vastikään aloittanut Matias Kontulainen on uhannut ottaa joku päivä kitaran mukaan jumalanpalvelukseen, sellaisen Fenderin teräskielisen akustisen.

Vaikka hänen puheissaan on pieni pilke silmäkulmassa, ei ajatus ole tuulesta temmattu. Vapaa-ajallaan Kontulainen harrastaa musiikin soittoa, tekemistä ja kuuntelua. Musiikki on hänelle itseilmaisun väline.

Aiemmassa työpaikassaan Paattisten seurakunnassa Kontulainen on pyörittänyt nuorten aikuisten bänditoimintaa. He ehtivät soittaa neljä keikkaa Pohjois-Turun alueella.

– Sellaista voisi järjestää Loimaallakin.

Tällaisen tekemisen kautta ihmisiä saatiin mukaan seurakunnan toimintaan.

Jäsenmäärä vähenee Loimaan seurakunnassa, ja Kontulaisen mielestä kirkon on tärkeää pohtia muun muassa sitä, miksi monet nuoremman sukupolven edustajat saattavat tuntea kirkon vieraana.

Hänen mielestään luterilaisen kirkon on tunnustettava väriä rohkeasti ja samalla sen on asetuttava maan pinnalle ja tunnusteltava, mitä ihmiset ajattelevat. Silloin ollaan kenties pitkällä, kun ihminen tiedostaa, ettei maanpäällisessä elämässä ole pysyviä aarteita.

– Rukouksen voima antaa voimaa myös silloin, kun maailmalla on kriisejä, hän vakavoituu.

Kontulainen sai pappisvihkimyksensä viime vuonna äitienpäivänä ja ehti työskennellä Paattisten seurakuntapastorin viransijaisena 16 kuukautta.

Tänä vuonna syyskuun jälkipuoliskolla Kontulainen määrättiin Loimaalle ensin kappalaisen viransijaiseksi. Kun seurakunta päätti perustaa uuden seurakuntapastorin viran, hän päätti hakea sitä ja tuli valituksi.

Seurakuntapastorina Kontulainen pitää jumalanpalveluksia, kohtaa ihmisiä hartauksien ja siunausten kautta ja tarvittaessa myös antaa hengellistä opastusta. Hän ei halua korottaa itseään jalustalle vaan pyrkii samalle aaltopituudelle seurakuntalaisten kanssa.

Ajatus papin urasta alkoi itää mielessä rippileirin ja isoskokemusten myötä. Ratkaisevaa oli työ kesäteologina.

– Hengelliset asiat ovat aina kiinnostaneet minua, mystisyys ja kompleksisuus.

Kontulainen myöntää, että hän on joutunut pohtimaan sitä, sopiiko hän persoonallisuutensa puolesta papiksi. Omaa itseä on voinut ehkä olla vaikea sovittaa niihin historian mielikuviin, joita meillä voi olla papistosta niiltä menneiltä ajoilta, jolloin se muodosti vielä oman säätynsä.

– Sitä tiliä on tehty.

Sanotaan, että papit ovat kovia puhumaan. Kontulaiseltakin syntyy tarinaa, kun puheen partta on syntyäkseen.

Tämä luonteenpiirre voi juontaa hänen karjalaisiin sukujuuriinsa, sillä hänen molemmat pappansa olivat Kurkijoen evakkoja. Mummon juuret olivat kannaksella, Metsäpirtissä.

Loimaa ei ole Kontulaiselle entuudestaan vieras paikka, sillä hänen mammansa on syntynyt ja asunut Loimaalla. Myös molempien vanhempien lapsuuden koti on Loimaalla. Hänen muutamia sukulaisiaan asuu yhä seudulla.

 

Kuka?

Matias Kontulainen

Seurakuntapastori.

Syntynyt vuonna 1995 Turussa, kotoisin Salosta.

Asuu Turussa.

Kouluttautunut teologian maisteriksi Helsingin yliopistossa.

Työskennellyt aiemmin Paattisten seurakunnan seurakuntapastorina.

Harrastaa musiikkia ja liikuntaa.

Motto: Saamme luottaa, että kaikki järjestyy.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän