Nokiasta pankkimaailmaan – Markku Pelkonen aloittaa Lounais-Suomen Osuuspankissa vuoden alussa

0
Markku Pelkonen tulee Alajärven Osuuspankista Loimaalla ja Paimiossa toimivan Lounais-Suomen Osuuspankin toimitusjohtajaksi. Asettautuminen Loimaalle on jo aloitettu, sillä hänellä on täällä asunto.

Loimaa

Markku Pelkonen, 47, on ottanut jo vähän varaslähtöä pestiinsä Lounais-Suomen osuuspankin toimitusjohtajana. Asunto on kävelymatkan päässä pankin Loimaan konttorilta ja hän on käynyt tutustumassa sekä Loimaan että Paimion konttoreiden väkeen ja toimitiloihin useana päivänä syksyn mittaan.

– Vähän vielä on sokkeloissa oppimista, hän nauraa, kun kierretään Kauppatorin kulmassa sijaitsevassa toimitalossa ottamassa valokuvia tulohaastatteluun.

Hänen edeltäjänsä Leena Nikula aloittaa vuoden alusta Suur-Savon osuuspankin johdossa ja hän itse tulee lounaiseen Suomeen Pohjanmaalta, Alajärven osuuspankin ja sikäläisen OP-Kodin toimitusjohtajan paikalta.

Loimaalle ja Paimioon tulo on itse asiassa paluu kotiseudulle, sillä hän kotoisin Turusta ja oli pitkään töissä Salossa.

– Jo 20 vuotta olen ollut Turusta pois, mutta ehkä murrekin sieltä palaa, hän virnistää.

Viikkonsa hän aikoo jakaa Loimaan ja Paimion konttoreiden kesken. Viikonlopuksi hän suuntaa 300 kilometrin päähän Alajärvelle, jossa perhe edelleen on.

– Mielellään tietenkin oltaisiin samalla paikkakunnalla, mutta tällaiset asiat vievät aikaa. Poika täytti juuri 18 vuotta, joten hän ehkä lähtee omilleen kohta.

Loimaalla hän yllättyi siitä, miten paljon paikkakunnalla on palveluita ja kivijalkaliikkeitä, vaikka tiesikin Loimaan kaupankäynnin keskukseksi. Muistakin yrityksistä hän on jo kuullut ja samoin niiden työpaikkatarjonnasta.

– Pitää miettiä, miten saataisiin täältä lähteneet nuoret houkuteltua takaisin.

Markku Pelkonen on ehtinyt aiemmin työskennellä pankkialalla Sampo-ryhmässä ja Mandatumissa sekä OP Keski-Suomen palveluksessa ennen johtajanpestiään Alajärvellä. Pankkiuralle hän kuitenkin päätyi työskenneltyään ensin Nokiassa tietotekniikan parissa.

Nokia-vuosilta on jäänyt matkaan ymmärrys ohjelmistokehityksestä ja sen vauhdista. Teknologian murros näkyy myös pankkimaailmassa – tekoäly tekee tuloaan ja robotiikkaa käytetään soveltuvin osin.

– Suurimman osan pankkiasioistaan asiakkaat hoitavat nykyään mobiilissa, mutta tietenkin tarjoamme mahdollisuuden myös konttorikäynteihin.

Nokiasta on mieleen jäänyt myös hyvä tekemisen meininki.

– Kun tulin töihin osuuspankkiin, tuntui kuin olisi tullut kotiin. Tapa, miten asioita hoidetaan tuntuu omalta, hän sanoo ja nimeää asiakaslähtöisyyden pankin arvomaailman tärkeimmäksi asiaksi.

– Asiakkaita vartenhan pankissa ollaan.

Merkitystä omaan työhön antavat sen lisäksi pankin mukanaolo yhteisössään ja yhteisön tukeminen.

Pankki on mukana monessa, mutta yhden esimerkin hän nostaa erityisesti esiin.

– Kaikilla mahdollisilla tavoilla lasten liikkumaan saaminen.

Liikunta on hänelle itselleenkin tärkeää ja häneen voi törmätä niin kuntosalilla, uimassa kuin juoksemassakin.

– Kalenteri on tietenkin aika täynnä, mutta oman jaksamisen tukemiseen pitää muistaa myös buukata aikaa. Johtajan on tärkeää pitää huolta omasta jaksamisestaan.

Johtamisessa on hänestä kyse psykologisen turvallisuuden rakentamisesta – siitä, että työpaikalla on hyvä henki ja vallitsee luottamus.

– Että voidaan puhua vaikeistakin asioista, saadaan aikaan aitoa keskustelua ja vuorovaikutusta.

Pankissa herätellään varautumaan

Loimaa

Kati Uusitalo

– Nyt Suomi on taantumassa, mutta ensi vuoden lopulle odotetaan käännettä parempaan, Lounais-Suomen Osuuspankin tuleva toimitusjohtaja Markku Pelkonen kuvaa.

Hyviä merkkejä näkyy pankin kokoamissa tilastokäyrissä ja luvuissa. Bruttokansantuote on jo Yhdysvalloissa lähtenyt kasvuun.

– USA on yleensä markkinoiden ajuri, hän muistuttaa.

Inflaatio on Suomessa ja Euroopassa laskussa, ja markkinoilla arvioidaan myös korkojen laskevan, mutta nollakorkoihin ei sentään näy paluuta.

– Odotuksissa on, että korot laskevat muutamassa vuodessa noin kolmen prosentin tasolle.

Pörssiin Suomeen hän povaa ”oston paikkoja” ensi vuodelle, sillä osakkeiden hinnat täällä selkeästi alempia kuin muualla.

Asuntomarkkinoilla asuntojen hinnat ovat tulleet isoissa kaupungeissa alas ja kauppamäärät ovat jääneet pienemmiksi. Loimaan kaltaisilla seuduilla pudotus ei ole ollut niin iso, vaikka asuntojen hinnat ovat pikkuisen laskeneetkin.

– Varainsiirtoveron poistuminen on saanut ostajat liikkeelle. Se oli hallitukselta hyvä päätös.

Epävarmuutta. Talouden ja maailman näkymiä voisi kuvata tällä yhdellä sanalla ja Markku Pelkonen muistuttaa, että varautuminen kannattaa.

Pankissa asiakkaita herätellään muistamaan, että omaa taloutta ei kannata virittää viimeisen euron varaan.

– Meistä on tullut talouden neuvonantajia.

Lainanhakijoiden kanssa tehdään ”stressitesti”, jossa katsotaan, miten perheen varat riittäisivät siinä tapauksessa, että lainan korko olisi esimerkiksi 6 prosenttia.

Markku Pelkonen näkee esimerkiksi pankin taloustaito-kisan ja siihen liittyvän harjoittelun hyvänä oppina nuorille, sillä talousasioita ei välttämättä muuten käydä läpi kouluissa eikä kaikissa perheissäkään.

Kiinnostus säännölliseen säästämiseen on lisääntynyt.

– Ihmiset ovat heränneet miettimään, mikä on esimerkiksi eläkejärjestelmämme tulevaisuus.