Odotettavissa iso potti

0
Kuva: LL arkisto.

Marraskuun alun ”veropäivä” herättää aina monenlaisia tunteita. Osa ihmisistä pitää verotietojen julkaisemista tirkistelynä, oli oma nimi listalla tai ei.

Osa ihmisistä taas pitää niiden julkaisemista suomalaisen yhteiskunnan läpinäkyvyyden kunnia-asiana – kun verot ja tulot julkaistaan, voimme kaikki miettiä sitä, miten kaikki otamme osaa yhteiskunnan ylläpitoon ja palveluiden kustantamiseen maksamalla osamme veroista. Toki veropäivänä näkyy sekin, miten moninkertaisia summia tulokärjessä tienataan verrattuna kohonneiden kulujen ja inflaation kanssa kärvistelevien tavistyöläisten palkkoihin ja arkipärjäämiseen.

Yle nosti esiin myös sen, miten osa tuloista ei edelleenkään näy: Verohallinnon yhtiölle tekemän laskelman mukaan jopa viidennes tuloista ei julkisista verotiedoista ( Yle 7.11.).

Iloisin uutinen on se, että veronpalautuksia on odotettavissa seudulle yli 8 miljoonaa euroa ja vaikka myös mätkyjä tulee, niin plussalle potti jää silti suunnilleen 4 miljoonaa (LL 9.11.). Sellaisen rahan soisi jäävän kiertoon juuri meidän alueellemme.

P.S. Ihailtavaa osallistumista lukumummit ja -vaarit! Lasten lukutaidon tukeminen auttaa heitä koko loppuelämän (LL 9.11.).