Päävesijohdon putkirikko osoittautui ennakoitua isommaksi

0

LOIMAAN verkostovedestä otettiin näytteet perjantaiaamuna ja lähetettiin laboratorioon.
Tutkimustulosten valmistumista odotellessa juoma- ja ruokaveden keittokehotus jatkuu entisen Loimaan kunnan ja entisen Loimaan kaupungin alueilla ensi viikon keskiviikkoon, ellei sitä ennen toisin tiedoteta.
Loimaan Veden johtaja Kimmo Virta korostaa, että keittokehotuksella halutaan turvata se, ettei Loimaalla synny vesiepidemiaa.
– Silloin olisimme aivan eri tilanteessa.
Vesiliikelaitoksella ei katsota kuitenkaan tarpeelliseksi sitä, että laitos lähtisi järjestämään ilmaista vedenjakelua kuntalaisille.
– Kyse on veden keittokehotuksesta, ei käyttökiellosta, Virta muistuttaa ja huomauttaa, että ruoka- ja juomavettä kuluu ihmisillä kuitenkin vain muutamia litroja.
Veden laatu täyttää laatuvaatimukset entisten Alastaron (mukaan lukien Virttaa) ja Mellilän kuntien alueilla. Näillä alueilla vettä voi käyttää normaalisti.

Loimaan Veden johtaja kertoo, että vesijohtoverkoston vuoto havaittiin vesilaitoksella noin viikko sitten, mutta vuotopaikka saatiin tarkalleen paikannettua Pappisiin Vienosentielle vasta tänä keskiviikkona.
Vesiliikelaitoksella päätettiin, että putki kaivetaan esiin torstaiaamuna. Virran mukaan ajatuksena oli, että vuoto saadaan korjattua nopeasti niin sanotulla pannalla, aivan kuten samaisella putkilinjalla oli tehty 5–6 vuotta sitten.
Loimaan Vesi ehti ilmoittaa korjaustyöstä torstain (16.11.) Loimaan Lehdessä. Ilmoituksessa kerrottiin muun muassa, että vesi on syytä juoksuttaa kirkkaaksi ennen käyttöä, mutta talousveden keittämisestä siinä ei vielä mainittu.
Torstaina kaivuutöiden alettua osoittautui, että putkilinjalla on sellainen halkeama, jota ei korjata pelkällä pannoituksella. Virta kertoo, että koko kuuden metrin mittainen salko oli haljennut pituussuunnassa.
Vesiliikelaitokselta löytyi tarvittavat tavarat korjaukseen, ja huolimatta siitä, että työ osoittautui ennakoitua isommaksi, putki saatiin vaihdettua uuteen vielä torstai-iltapäivän aikana.
Koska korjaustyön luonne oli muuttunut siitä, mitä vesiliikelaitoksella ennakkoon oletettiin, laitokselta otettiin torstaina yhteyttä terveysviranomaiseen. Virta kertoo, että terveysviranomaiselta saatiin ruoka- ja juomaveden keittokehotus.
– Haluttiin turvata turvallisuus. Haluamme olla varmoja veden laadusta.
Virta arvioi, että kyseisellä osuudella vesijohto on uusittu 1980-luvulla.
– Ikää rupeaa olemaan, hän sanoo mutta muistuttaa, että putken pitäisi kestää enemmän kuin 40 vuotta.

Loimaan Vesi ja Loimaan kaupunki tiedottivat asiasta julkisesti torstaina ennen viittä vesilaitoksen omilla nettisivuilla ja kaupungin Facebook-sivuilla. Tiedottamista jatkettiin myöhemmin. Tilanteen tiedottaminen on saanut kritiikkiä.
Virta vastaa kieltävästi kysymykseen siitä, olisiko putken vaihdon kanssa voitu odottaa, jotta yleisöä oltaisiin voitu ennakkoon tiedottaa veden keittämisestä. Hänen mukaansa tilanne oli torstaina akuutti, koska kyse on runkojohdosta, joka syöttää vettä koko järjestelmään.
– Emme olisi voineet laittaa monttua vain umpeen. Täytyy olla rohkeutta tehdä loppuun se, mikä aloitetaan.
Hänen mukaansa vesilaitoksella ei voitu etukäteen tietää asiasta ja he lähtivät torstaiaamuna erilaiseen korjaustyöhön kuin mitä lopulta jouduttiin tekemään.
Virta kertoo, että tulevaisuuden varalle tiedottamisesta otetaan opiksi ja mietitään erilaisia keinoja, kuten tekstiviestin lähettämistä. Hän uskoo tilanteen tuovan muutoksia kriisivalmiuteen.
– Kyllä tässä lakki kourassa ollaan.
Vaikka tapauksen tiedottaminen on herättänyt kritiikkiä, Virta on sitä mieltä, että viesti on kuitenkin välittynyt perille tavalla tai toisella. Hän viittaa myös siihen, kuinka yksityiset ihmiset ovat välittäneet tietoa eteenpäin.
– Ihmiset pitävät huolta toisistaan, hän sanoo ja muistuttaa, että tällaisissa tapauksissa tiedottamisvastuuta on itse kullakin.
Virta kertoo, että asiasta tiedotettiin erikseen Varsinais-Suomen hyvinvointialuetta ja kaupungin sivistyspuoli järjesti koulujen ja päiväkotien informoinnin omien järjestelmiensä kautta.

 

Fakta

Veden keitto-ohjeet

Talousveden keittokehotus koskee entisen Loimaan kaupungin ja entisen Loimaan kunnan aluetta. Keittokehotus on voimassa keskiviikkoon 22. marraskuuta.
Kaikki juoma- ja ruokavesi on keitettävä 5–10 minuuttia. Pelkkä kiehauttaminen ei riitä.
Vettä voi keittää kerralla suuremman määrän ja käyttää myöhemmin jäähdytettynä.
Peseytymiseen vettä voi käyttää normaalisti.
Astiat ja pyykit voi pestä normaalisti. Ennen käyttöä vettä on syytä juoksuttaa kirkkaaksi esimerkiksi keittiön lavuaarissa. Astiat ja pestävät vaatteet saattavat värjäytyä, koska vedessä voi olla rauta- ja mangaanisaostumia, jotka sinänsä ovat vaarattomia.
Määrällisiä rajoituksia veden käytölle ei ole.
Tuotantoeläimet voivat juoda vettä normaalisti. Maitotankin voi normaalisti pestä ja sen tulisi olla kuiva ennen seuraavaa täyttöä, samoin putkisto, maidonkokooja ym.
Veden laadun kriteerit eivät koske kotieläimiä ja lemmikkejä, niiden veden tulee olla aistinvaraisesti puhdasta.

Lähde: Loimaan Vesi.

 

 

Juttuun on lisätty seuraava maininta klo 16.09: Loimaan Vesi ja Loimaan kaupunki tiedottivat asiasta julkisesti torstaina ennen viittä vesilaitoksen omilla nettisivuilla ja kaupungin Facebook-sivuilla. Tiedottamista jatkettiin myöhemmin.