Päivä paloasemalla -tapahtuma tarjoaa tietoa, taitoa ja tehtäviä koko perheelle

0
Loimaan palokuntalaiset ry on mukana valtakunnallisessa Päivä paloasemalla -tapahtumassa lauantaina. Puolivakinaiset palomiehet Heikki Ketola ja Veli-Matti Mäkelä sanovat, että Loimaan paloasemalla pääsee muun muassa testaamaan sammutus- ja pelastautumistaitojaan sekä kokeilemaan palomiehen savusukellusvälineitä. (Kuva: Sari Holappa)

LOIMAA/LAMMINPERÄ Ympäri Suomea vietettävä Päivä paloasemalla -tapahtuma avaa lauantaina Loimaankin paloaseman ovet päiväksi. Loimaan palokuntalaiset ry:n järjestämässä tapahtumassa pääsee testaamaan tehtävärasteilla paitsi sammutus- ja pelastautumistaitojaan myös kokeilemaan palomiehen savusukellusvälineitä.

– Viimeiseen rastiin liittyy myös arvaus, kuinka paljon savusukellusvälineet painavat, Loimaan palokuntalaiset ry:n hallituksen jäsen Heikki Ketola sanoo.

Hän kuitenkin vinkkaa, että aivan köykäisestä paketista ei ole kyse, sillä sammutusasun lisäksi välineisiin kuuluu paineilmahengityslaite, kaksi letkuhäkkiä ja hätäpoistumissetti.

Toiminnallisen ohjelman lisäksi asemalla pääsee tutustumaan paloautoihin ja Alastaron PVPK:n talvivarusteltuun mönkijään.

– Sitten on liukumäki paloautosta ja nostolava-auto pihalla, niin ikään Loimaan palokuntalaiset ry:n hallituksessa istuva Veli-Matti Mäkelä kertoo.

Paikalla on myös muita yhteistyökumppaneita aina poliisista ja ensihoidosta lähtien.

Viimeksi neljä vuotta sitten Loimaan paloasemalla järjestettyyn tapahtumaan tuli väkeä Ketolan mukaan satamäärin.

– Yhtä paljon odotetaan nytkin.

IHMISTEN tieto paloturvallisuusasioista on Ketolan ja Mäkelän mukaantänä päivänävarsin hyvällä tasolla. Se näkyy muun muassa siten, että hälytyksiä tuleenykyäänmelko vähän.

He kuitenkin muistuttavat, että lain määräämän palohälyttimen lisäksi omakotitalosta olisi hyvä löytyä alkusammutuskalusto, joka pitää sisällään sammutuspeitteen ja käsisammuttimen.

– Ja jos on tulisijoja, silloin myös häkäilmoitin on tarpeellinen, Mäkelä toteaa.

Usein tulipalot ja vaaratilanteet johtuvat heidän mukaansa teknisestä viasta tai huolimattomuudesta.

– Kuumat tuhkat tyhjennetään palavaan astiaan ja jätetään ne puiselle terassille. Tai ladataan älylaitteita öisin, mitkä voivat syttyä itsekseen, he antavat esimerkkejä.

VIIME tapahtumasta lähtien Loimaan palokuntalaiset ry:n toiminnassa mukana ollut Veli-Matti Mäkelä sanoo, että puolivakinaisena eli toimenpidepalkkaisena palomiehenä toimiminen lisää mukavasti motivaatiota liikkumiseen ja tuo sopivasti haastetta elämään.

– Vapaaehtoisia kursseja voi käydä vaikka kuinka paljon pakollisen peruskurssin jälkeen.

Samaa sanoo Ketola, joka on ollut mukana 1990-luvulta lähtien. Häntä innostaa myös hyvä yhteishenki ja auttamisenhalu.

– Se on tietenkin aina taustalla voimakkaana.

Päivä paloasemalla -tapahtuma Loimaan paloasemalla la 25.11. klo 10–15. Paikoitus on viereisen Kieku oy:n pihalla.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän