Perehdytys säästää kaikkia

0
Timi Ketola pääsi Pemamekin mentoreiden oppiin, kun hän tuli yritykseen töihin hiljattain. Lauri Välimäki ja Timo Kärppä palasivat eläkkeeltä Pemalle ja saattelevat yrityksen uusia työntekijöitä ja alihankkijoita talon tavoille. Kuva: LL/Kati Uusitalo

Viisisataa työpaikkaa lisää, arvioitiin Loimaan kauppakamariosaston mielipidekirjoituksessa (LL 26.10.) tulevien vuosien työvoimatarvetta Teknologiaklusterin kärkiyritysten kymmenikössä. Klusteri on seudun yritysten yhteistyöfoorumi ja -työkalu.

Osaavaa työvoimaa tullaan tarvitsemaan ehkä enemmän kuin koskaan ennen, kirjoituksessa painotetaan.

Työvoimatarvetta luo yritysten kasvu, mutta myös tietenkin työntekijäsukupolvien eläköityminen, kunkin vuorollaan.

Uusien työntekijöiden rekrytointi ei sinänsä ole kallista kuin vasta sitten, jos sitä joudutaan tekemään kerta toisensa jälkeen – etenkin, jos samoja paikkoja joudutaan kuuluttelemaan täytettäväksi yhä uudelleen ja uudelleen. Jos työntekijät eivät siis pysy.

Työlle haetaan yhä parempaa tuottavuutta osaamisella, mutta osaajakin tuottaa vasta, kun osaa toimia juuri kulloisessakin hänet työllistävässä yrityksessä. Esimerkiksi Loimaan seudulla teknologiateollisuudessa toimivat yritykset ovat erikoistuneita ja pärjäävät markkinoilla omilla, koko ajan kehitettävillä tuotteillaan.

Pemamekin pokkaama Vuoden rekryteko -palkinto kiinnittää huomiota todella tarpeelliseen asiaan (LL 7.11.). Perehdytys saattelee uuden osaajan työhön ja saattaa olla avainasemassa siinä, että tulija kotoutuu yritykseen.