Rakennusalan syöksy on johtanut pitkiinkin lomautuksiin

0
Rakennusalan syöksylasku näkyy myös Loimaalla. Esimerkiksi Vallox oy on joutunut lomauttamaan tuotannon työntekijänsä määräaikaisesti kysynnän hiipuessa. (Kuva: Sari Holappa)

LOIMAA Ilmanvaihtokoneita kehittävän ja valmistavan Vallox oy:n toimitusjohtaja Jukka-Pekka Korja sanoo, että tilanne rakennusalalla on erittäin hankala.

– Koska rakentaminen on vähentynyt todella paljon, se on vaikuttanut suoraan meidän kysyntäämme.

Vallox kertoo kotisivuillaan käyneensä muutosneuvottelut kesäkuussa sopeuttaakseen tuotantokapasiteettiaan vastaamaan rakentamisen laskun aiheuttamaa alentunutta kysyntää. Muutosneuvotteluja on käyty Korjan mukaan ainoastaan työntekijöiden, ei toimihenkilöiden kanssa.

Tuotantopäällikkö Mikko Mäki sanoo, että noin sadasta tuotannon työntekijästä 35 henkeä on lomautettuna kokoaikaisesti. 65 henkeä on lomautettuna osa-aikaisesti siten, että he tekevät viikon töitä ja ovat toisen lomautettuna.

– Osa heistä on pystytty kuitenkin palauttamaan toistaiseksi.

Tämänhetkiset lomautukset on sovittu kestävän alustavasti toukokuun loppuun.

– Nyt ei ole tiedossa, että niitä olisi tarve jatkaa. Teemme kuitenkin päätöksiä vallitsevan kysyntätilanteen mukaan, Korja sanoo.

Loimaan Lehti yritti tavoittaa myös työntekijöiden edustajaa kommentoimaan lomautuksia. Pääluottamusmies Ville Rastas ei vastannut useisiin yhteydenottopyyntöihin.

MYÖS henkilönostimia valmistava Dinolift oy:ssä on jouduttu sopeuttamaan toimintoja pitkin syksyä muun muassa lomautuksilla, jotka ovat painottuneet toimitusjohtaja Karin Narsin mukaan tuotannon työntekijöihin.

– Olemme joutuneet pienentämään tuotantomääriä, jotta kone- ja materiaalivarasto ei kasvaisi liian suureksi.

Hän sanoo lomautuksia olevan hyvin vaihtelevasti, ja tilalle on pyritty järjestämään korvaavaa työtä. Lomautuksia on minimoitu myös pitämällä sisäisiä koulutuksia ja panostamalla kehityshankkeisiin.

– Katsomme pitkälle eteenpäin ja nyt hiljaisempana aikana olemme pystyneet edistämään hankkeita, jotka tukevat meidän kasvutavoitteita ja tuovat lisäosaamista henkilöstöllemme.

Henkilöstön jatkokoulutuksiin on käytetty Narsin mukaan lähemmäs 100 000 euroa syksyn aikana. Vaikka yrityksen toimintaympäristö on nyt haasteellinen, hän sanoo ensi vuoden näyttävän tätä vuotta paremmalta.

– Toimintaympäristössä on elpymisen merkkejä, ja budjetoimme ensi vuodelle taas kasvua.

VAIKKA rakennusalaan liittyvät yritykset ovat nyt syöksylaskussa, muilla aloilla taantuma ei välttämättä näy lainkaan. Maatalouskoneita suunnitteleva ja valmistava Dometal oy on toimitusjohtaja Vesa Mäkelän mukaan välttynyt lomautuksilta, eikä niitä ole edes suunnitelmissa.

– Näkymä on toki sumuisempi kuin ehkä pitkään aikaan, mutta teemme kovasti töitä sen eteen, että töitä riittää jatkossakin.

Hän kertoo yrityksen tehostaneen myyntiä ja markkinointia, lisäksi se lanseerasi hiljattain uuden ilma-avusteisen kylvölannoittimen.

– Me myymme sesonkituotteita, joista tehdään kauppaa erityisesti tähän aikaan vuodesta.

VAHVASTI menee myös Wille Machines oy:ssä, jonka tilauskanta on toimitusjohtaja Pekka Elon mukaan tällä hetkellä yksi parhaimmista yrityksen historian aikana.

– Meillä on ollut hyvä vuosi ja täysi työllisyys. Olemme tehneet ylitöitä ja meillä on ollut käytössä ulkoista työvoimaa. Loppuvuosikin painetaan täysillä.

Näkymiä hän pitää kohtuullisen hyvinä, ja yritys suunnittelee kasvua liiketoimintaansa paitsi ensi myös tuleville vuosille.

– Emme tietenkään ole immuuneja maailman tilanteelle, mutta nyt ei ole näköpiirissä lomautuksia tai vähennystarpeita.

Rakennusalalle odotetaan pidempää taantumaa

LOIMAAN SEUTU Te-palveluiden yrityspalvelujen asiantuntija Timo Laakso sanoo, että haettujen rakennuslupien määrien perusteella rakennusalalle odotetaan pidempää taantumaa koko Varsinais-Suomeen.

– Toisaalta tilanne syntyi kuin veitsellä leikaten yllättäen monet, joten rakennuspuoli voi lähteä nopeasti kasvuunkin.

Vielä vuosi sitten lähes alalla kuin alalla pyyhki Laakson mukaan historiallisen hyvin.

– Nyt luvut ovat siitä tasaantuneet ja tilanne muuttunut huomattavastikin.

Hän kertoo, että Loimaan seudulla rakennusalaan liittyvissä yrityksissä on vahvasti lomautuksia. Hän pitää kuitenkin myönteisenä, etteivät ne ole juurikaan muuttuneet irtisanomisiksi.

– Osa lomautuksista on pidempiä, mutta kuitenkin enimmäkseen määräaikaisia. Isoista työnantajista ei ole kukaan lomauttanut toistaiseksi.

Kaikkia aloja arvioitaessa hän sanoo yrityksiltä tulleen signaalin olevan, että ensi vuodesta olisi tulossa kohtuullinen.

– Muuttuvia tekijöitä on kuitenkin paljon.