”Kuvasta kaikki lähti” – Loimaan Lehdelle menestystä valtakunnallisessa kisassa

0
Menestystä tuonut sivu kertoi metsämaalaisesta Prusin perheestä ja juttu ilmestyi Loimaan Lehden Kylille!-liitteessä toukokuussa.

Helsinki

Loimaan Lehti on sijoittunut Uutismedian liiton Vuoden paikallislehtijuttu -kilpailussa hopealle sarjassa, jossa arvioitiin tekstin, kuvan ja taiton kokonaisuutta. Menestystä valtakunnallisessa kisassa toi Kylille!-liitteen juttu ”Tilaa vaikka mihin”, joka kertoi Metsämaalla asuvasta perheestä.

– Yksinkertainen ja selkeä, mutta todella visuaalinen sivu. Pieni karttagrafiikka on huolellisesti asemoitu. Aikakauslehdessä tämä on arkipäivää, muta tabloidissa edelleen säväyttää, kilpailussa tuomarina toiminut Helsingin Sanomien Art Director Tuomas Jääskeläinen perustelee.

Vuoden parhaaksi arvioitiin Raahen Seudussa julkaistu juttu ja kolmannen sijan nappasi Koillissanomat. Vuoden paikallislehtijuttu -kilpailussa oli kaksi sarjaa ja niihin osallistui yhteensä 139 juttua.

– Loimaan Lehdessä on vuosikymmenten aikana kaikkien sen tekijöiden ansiosta hioutunut laadukkaan paikallislehden tekemisen kulttuuri, joista jokainen matkassa mukana ollut ansaitsee kiitoksen. Samanlaista laatua etsimme myös yhteistyökumppaneistamme ja esimerkiksi Etusivupajan Mari Knuutilassa olemme sellaisen löytäneet, päätoimittaja Kati Uusitalo kiittää paikallista yrittäjää.

Mari Knuutila on viime vuosina vastannut ulkoasusta ja taitosta useimmissa lehden erikoisprojekteissa, joihin kuuluvat juuri Kylille!-liite sekä myös vaikkapa Suvilehti.

– Hänellä on todella hyvä tatsi lehden ulkoasun jalostamiseen omannäköisiksi erikoisliitteiksi ja loputon kekseliäisyys rakentaa materiaaleista jopa kuvaajan ja kirjoittajan iloisesti yllättäviä kokonaisuuksia, hän kiittelee.

Mari Knuutila kertoo parhaiden taittoideoiden tavallisesti syntyvän hyvistä valokuvista ja niin kävi tässäkin tapauksessa. Kylille-liitteen sisältöä hän kuvaa ihanan monimuotoiseksi, joka tuo sen ulkoasulle omat vaatimuksensa.

– Kun kansien välistä löytyy paljon erilaisia ja pituisia juttuja, on tärkeää löytää punainen lanka, jolla ulkoasu pysyy selkeänä ja yhtenäisenä. Kokonaisuuden tulee kuitenkin olla sopivasti persoonallinen ja lämpöinen kehys kyläläisten tarinoille.

Hän toteaa, että liitteiden ulkoasu voi poiketa paljonkin “normaalilehdestä”.

– Nykypäivänä taittoon toivotaan enemmän aikakauslehtityyppisiä ratkaisuja. Loimaan Lehden kanssa tavoitteena on luoda liitteitä, joista jokainen on omanlaisensa, mutta kuitenkin samaa tunnistettavaa perhettä. LL-toimituksen kanssa työskentely on mutkatonta ja mukavaa. Pitkän yhteistyön myötä on helppo tulkita toiveita – ja aina löytyy tilaa luovuudelle.

Se voi kukkia ihan puheluiden perusteella, kuten kävi Kylille-liitteen Postia kyliltä -osion kanssa.

– Niiden ulkoasuksi kekattiin vähän lennosta postileimat ja postimerkit, kun liitettä ihan ensimmäisiä kertoja hahmoteltiin ja käytiin läpi, mitä juttuja siihen on tulossa. Siitä se sitten eteni helposti toteutukseen ja nuo postit olivatkin sitten loppuviimeksi iso osa koko liitettä.

Loimaan Lehti julkaisee vuodessa reippaasti yli parituhatta sivua, ja päätoimittaja Kati Uusitalon mukaan niistä todella moni muukin sivu ja juttu olisi palkinnon ansainnut.

– Olen iloinen, että Kylille!-liitteen juttu palkittiin, sillä olemme liitteessä halunneet tuoda esiin Loimaan kylien elinvoimaa ja elämää. Samoin olemme yrittäneet osoittaa liitteen sisällöllä sitä, että emme täällä maaseudulla ole mitään takapajulan tunareita, jotka hädin tuskin kykenevät tulemaan omin päin toimeen, hän sanoo ja toteaa liitteen tekemisen olevan yksi vuoden mieluisimmista projekteista.

Liitettä on tehty yhteistyössä Loimaan kylien neuvottelukunnan kanssa.

Kylille!-konseptia on esitelty myös paikallislehtien yhteisissä koulutuksissa ja sitä on kopioitu muuallekin paikallislehtiin.

– Ja hyvä niin, sillä paljon on mielikuvissa muuttamista maaseudusta. Sitä paitsi, kylien arjesta ja kylille oman elämänsä rakentaneista ihmisistä on hienoja tarinoita kerrottavana.