Tarkistakaa nyt kaikki tutut

0
LL Arkisto/TS/Kuvaaja: Veikko Wahlroos

Olemme tottuneet siihen, että Suomessa hanasta tulevaa vettä voi juoda huoletta. Toivottavasti käy todella niin, että torstaina osaan Loimaata annettu veden keittokehotus oli vain varotoimenpide, kuten terveysviranomainen kertoo (LL 18.11.) ja vettä saa taas pian käyttää normaalisti.

Kaikkien yhteisöjen on hyvä tietenkin ajoittain tarkistaa käytänteensä kriisitapausten ja erilaisten uhkatilanteiden varalta ja muuttaa niitä havaintojen pohjalta. Kaikkien tahojen on hyvä toimia aina niin, että yritetään välttää ongelmien vaikeutumista, pitkittymistä ja laajenemista.

Loimaalaiset ovat kommenteissaan kaivanneet vesitilanteeseen parempaa tiedotusta, esimerkiksi tekstiviestejä. Sastamalassa sellainen oli tänä syksynä käytössä, ja sillä kansalaisille tiedotettiin sikäläisestä vesijohtoveden saastumisesta ja veden käyttökiellosta jopa useaan otteeseen.

Nykytodellisuutta on sekin, että elämme niin pirstaleisessa mediamaisemassa, että ihmisten laaja tavoittaminen äkkiä ei onnistu. Emme enää istu tasatunnein radiouutisten ääreen ainakaan samalle kanavalle ja puoli yhdeksän uutiset eivät enää ole koko kansan yhteinen iltanuotio. Somessa tieto leviää, mutta iso osa ihmisistä ei ole missään somekanavissa.

Meidän pitää joka tapauksessa edelleen pitää huolta toisistamme. Sitä ei voi ulkoistaa mihinkään kanavaan. Niin erikoiselta kuin se kuulostaakin, ei ole pahitteeksi tarkistaa, onko naapurilla puhdasta vettä.