Tarvitsetko vesikriisin vuoksi isompaa määrää vettä?

0
LL Arkisto

Oripää

Loimaalaisille on vesikriisin vuoksi tarjolla vettä naapurikunnassa Oripäässä ilmaiseksi (LL 16.11.). Sitä on saanut hakea Tero Kuosalta perjantaiaamusta alkaen ja jo heti aamulla kahdeksalta muutamia hakijoita oli jo käynyt sitä hakemassa.

– Kaikki onnistuu, litrasta tuhanteen litraan saa täältä meiltä, Tero Kuosa sanoo.

Jos vettä tarvitsee vielä tätäkin isompia määriä, sitä voi hakea myös Oripään paloasemalta. Sekin vaatii ehdottomasti ennakkosoiton, sillä asemalla ei ole päivystystä.

– Paloasemalle tullaan antamaan vettä siis vain tilauksesta. Soittaa voi joko minulle tai Oripään VPK:n Petri Torkille, Tero Kuosa neuvoo ja muistuttaa varautumaan siihen, että ihan nopeasti juoksuttaminen ei isommissa määrissä käy.

Vettä voidaan juoksuttaa esimerkiksi maataloudesta tuttuihin IPC-kontteihin, jos tarvetta on isommille määrille esimerkiksi hevosille tai muille eläimille.

Hän kuitenkin pyytää, että vedenhakijat soittavat ennen kuin tulevat ja jokainen ottaa mukaansa omat astiat, sillä niitä ei yritys pysty tarjoamaan.

Veden tarjoaa Wild Things Finland -yritys (LL 16.2.2023), jolla on yhteistyötä Oripään kunnan kanssa. Yritys sijaitsee Oripäässä osoitteessa Kangastie 24–26.

Vesi tulee Oripäähän eri vedenottamolta kuin Loimaalle tuleva vesi.
– Meidän vedestä otetaan säännöllisesti näytteitä ja viimeisimmät on otettu torstaina. Haluamme tietenkin olla varmoja siitä, että me täältä annamme ihmisille puhdasta vettä.

Hakijoille juoksutettava vesi kulkee puhdistavan ultraviolettivalon läpi ja letkua, josta vettä ihmisten tuomiin astioihin juoksutetaan, desinfioidaan säännöllisesti. Hakijatkin päästetään vain tuotantotilojen ovelle.
Tulosten saaminen näytteistä kestää aina pari päivää ja Tero Kuosa tietää, että sitä ennen ei loimaalaisesta vedestäkään tiedetä, mitä bakteerikantaa siinä mahdollisesti on.
– Pyykkiä voi pestä ja suihkussa voi käydä, jos ei nyt vettä siinä juo, mutta en ehkä silmiä kauheasti sillä lutraisi, hän pohtii.
Lisäksi on hänen mielestään hyvä muistaa, että ihmiset reagoivat eri tavalla asioihin ja erilaisiin bakteerikantoihin ja jotkut saattavat oirehtia jo keittokehotuksen saaneella vedellä pestystä pyykistäkin.
Hän toivoo, että Loimaan vesitilanteeseen suhtauduttaisiin jalat maassa -meiningillä ja kaikki seudun ihmiset auttaisivat nyt naapureita ja ystäviä saamaan puhdasta vettä, jos näillä ei itsellä ole mahdollisuutta sitä keittää, hakea, kantaa tai ostaa.

Tero Kuosan puhelinnumero on 050 566 7999 ja Petri Torkin (Oripään VPK) tavoittaa numerosta 040 5923974.