Valoista tunnelmaa ja turvaa

0
Kirsti Kannisto aloitti kausivalokauden lokakuun lopussa. Hän pitää pehmeistä sävyistä.

LOIMAA Kun lokakuun loppu koitti, Kirsti Kannisto tuumi, että nyt pimeys saa riittää.

Parissa illassa hänen Annisissa sijaitsevan pihansa yleisilme piristyi, kun muun muassa terassille, lipputankoon, huvimajaan ja muihin ulkorakennuksiin asetellut valosarjat ja -eläimet toivat ympäristöön tunnelmaa.

– Olen itsekin vähän syyllistynyt tähän, Harri Kannisto naurahtaa.

– Yhdessä tehtiin ja suunniteltiin, Kirsti jatkaa.

Urakkaa helpotti se, että kokemusta valojen asentamisesta on kertynyt jo muutamalta vuodelta. Silmä ei kuitenkaan pääse tottumaan liikaa, sillä joka syksy pyritään hieman erilaiseen lopputulokseen. Tämän vuoden kokonaisuutta he pitävät hillittynä.

– Valoja on kohtuuden rajoissa, mutta silti niitä on mukava katsella, Harri sanoo.

Amerikka-tyylistä näyttävän räikeää valojen sarjatulittelua he pitävät muutenkin suomalaisittain vieraana, vaikka makunsa kullakin, he toteavat.

– Pidän kirkkaista ja värillisistä valoista, toisista saa lämmintä tunnelmaa ja toisista kirkkautta. Sinisestä en niin tykkää, se on jäinen ja kylmä, Kirsti sanoo.

Kannistojen mielestä valoja on turha säästellä jouluun: lokakuussa niitä ei tarvinnut ripustaa kohmeisin käsin, ja turvaakin ne tuovat, myös samassa pihapiirissä asustavalle Kirstin äidille, kun kulkeminen on helpompaa puolin ja toisin.

– Jos valot laittaa pelkästään joulukuun alusta, ei niistä ehdi kauhean kauan nauttimaan, Kirsti sanoo ja lisää, ettei loppuvuoden synkkyys häntä kuitenkaan liiemmin häiritse.

– Jollei ole tätä aikaa, ei nauti siitä muusta valosta ja lämpimästä. Tämäkin kuuluu Suomeen.

Kannistot käyttävät led-valoja, sillä ne ovat turvallisia ja vaivattomia: kun kello tulee puoli neljä, yhdellä ajastimella piha alkaa valaistua.

Myös virrankulutus on ledeissä pieni, mikä vaikutti valintaan. Kannistot muistelevatkin viime vuotta, jolloin ei oikein kehdannut koristaa pihaa mielin määrin, kun niin paljon kohistiin nousseesta sähkön hinnasta.

Nyt valaistuksia kelpaa ihailla hyvällä omallatunnolla, ja adventtien alkaessa Kirsti aikoo aloitella joulupuuhat. Joulu on muutenkin erityistä aikaa: silloin otetaan rennosti ja kytketään ajastin pois päältä.

– Kaikki valot saavat palaa koko ajan.