Alastarolta Linnan juhliin – Monelle tuttu taksiautoilija Hannes Huhtala pääsi pukuostoksille

0
Vuoden 2022 Taksiammattilainen Hannes Huhtala on otettu saamastaan huomiosta ja kutsusta Linnan juhliin. Hän arvostaa suuresti sitä, että tavallisia rivimiehiä kutsutaan itsenäisyyspäivän vastaanotolle.

LOIMAA/ALASTARO Aina kannattaa tehdä työnsä hyvin ja yrittää parhaansa. Asiakas on ykkönen ja vaikeistakin asioista voi puhua. Tai, sitten ollaan vaan hiljaa.

Kaiken yllä mainitun osaa alastarolainen taksiyrittäjä Hannes Huhtala , joka tunnustuksena taidoistaan valittiin valtakunnallisesti vuoden 2022 Taksiammattilaiseksi.

Huhtalan palvelualttius ja asiakkaan kokonaisvaltainen huolehtiminen matkan aikana saivat äänestäjiltä isot kiitokset.

Huhtala on taksimies kiireestä kantapäähän jo kolmannessa polvessa. Hänen isoisänsä aloitti autoilijana 1920-luvulla ja isä puolestaan 1950-luvulla. Hänellä itsellään on takana 40 vuotta autoilijan uraa, tuhansittain kilometrejä ja lukemattomia tarinoita asiakkaiden kanssa.

Nyt pitkänlinjan, työssään ansioitunut tekijä on noteerattu presidentinkansliaa myöten. Itsenäisyyspäivänä nähdään tuttu taksiautoilija Linnan juhlissa.

Kutsu presidentinlinnaan on Huhtalan mukaan niin arvokas ja hieno asia, että se jopa vähän hämmentää. Itku siitä tuli. Ja puvun osto, sellainen hännystakilla varustettu.

– OTAN entisen tyttöystävän mukaan Linnan juhliin, Huhtala täräyttää.

Pöydän päässä istuva nainen nyökkää hyväksyvästi ja hymyilee. Huhtala puhuu hänestä; entinen tyttöystävä, nykyinen vaimo, Tarja Huhtala .

Pitkä, tummansininen iltapuku on hankittu Tarjalle ja selvää on, että linnan tanssilattiaa testataan. Sen lisäksi maistetaan linnan kuuluisaa boolia ja ennen kaikkea pieniä purtavia.

Huhtalat arvostavat sitä, että juhliin on kutsuttu ihan tavallista kansaa. Juhlan tärkeyttä lisää se, että he pääsevät kättelemään juhlia viimeistä kertaa isännöivää presidenttiparia.

Presidenttinä Sauli Niinistö saa Huhtaloilta kehuja, samoin tohtori Jenni Haukion kauneus. Se, mitä kätellessä sanotaan, on tullut ohjeena kutsun mukana.

– Kun Niinistölle sanotaan oma nimi, niin Jennille voidaan toivottaa hyvää itsenäisyyspäivää, Tarja kertaa ohjetta.

Täysin ensimmäistä kertaa ei Huhtala itse ole presidentinlinnassa. Varusmiesaikaan hän vartioi muun muassa presidentti Urho Kaleva Kekkosta kaartin kunniakomppanian mukana. Lisäksi presidentti Mauno Koivisto tuli otettua vastaan tämän aloittaessa valtionpäämiehenä.

Ja jos saisi valita, kenet linnassa nyt pääsee tapaamaan, on autoilijan vastaus yhtä valmiina kuin miehen taksikyyti.

– Kalle Rovanperä, hänet haluan tavata, Huhtala toteaa.

LAPSET, kaikki kolme, ovat Huhtaloiden mukaan huseeranneet tulevien juhlien eteen enemmän kuin he itse. He kun ovat yrittäneet pitää matalaa profiilia, vaikka ylpeinä, tavallisina rivimiehinä, lähtevät edustamaan pientä maalaiskuntaa.

– Kai sitä jotain on tullut tehtyä oikein, kun tämmöinen kunnia suodaan, Huhtala tuumaa.

Kunniaa hän ei ota yksin itselleen. Kaikkien panos hänen uransa varrella on ollut korvaamatonta. Kiitoksen saavat niin omat vanhemmat, perhe kuin vanhat työntekijät ja asiakkaat, hyvästä yhteispelistä. Tärkeitä lenkkejä kaikki.

Taksimiehen työ on Huhtalan sanoin kovaa duunia, mutta mihinkään hän ei sitä vaihtaisi. Sen sijaan hän voisi jakaa osaamistaan alan uusille tekijöille. Ammattilaisia tarvitaan aina.

Huhtalan omat hommat kuitenkin jatkuvat, tosin nykyään hän huolehtii tilauksista ja ajoista yksin. Aikaa kun pitää jättää myös kuudelle lapsenlapselle.

ITSENÄISYYDESTÄ täytyy pitää kiinni ja on ollut lottovoitto syntyä Suomeen. Vanhemmat ihmiset ovat lähellä sydäntä. Näin Huhtalat ajattelevat.

– Meidän pitää antaa vanhemmille se, mitä meillä on annettavaa, Huhtala sanoo.

Itsenäisyyspäivän juhla on hyvä syy pitää taukoa taksiajosta ja paljasjalkaisen, pesunkestävän alastarolaisen yöpyä hotellissa. Vain yksi seikka juhlissa huolettaa Huhtalaa.

– Siellä (linnassa) ei ole karaokea.

Heidi Nurminen