Hyrsynkulman aurinkovoiman rakentaminen alkaa jo ehkä ensi vuonna

0
Ypäjän Hyrsynkulmalle 10-tien molemmin puolin suunnitellaan aurinkovoimapuistoa. KUVA: LL-arkisto / Pasi Salo

YPÄJÄ/HYRSYNKULMA Ilmatar Energy oy suunnittelee rakentavansa aurinkovoimapuiston Ypäjän Hyrsynkulman alueelle 10-tien molemmin puolin. Hankekehittäjä Anssi Duktig sanoo, että rahoitus on tarkoitus varmistaa ensi vuoden aikana.

– Hiukan siitä riippuen aloitamme myös ehkä rakentamisen. Se saattaa kuitenkin venyä vuoden 2025 alkupuolelle.

Hankkeessa on parhaillaan kuulemisaika käynnissä, eikä Duktigilla ole vielä tietoa, onko siitä jätetty valituksia.

– Se selviää vasta määräpäivän jälkeen.

Alun perin aurinkopaneeleita oli tarkoitus pystyttää 100 hehtaarin alueelle, mutta syyskuun 20. päivän yleisötilaisuuden jälkeen halukkaita maanomistajia ilmoittautui lisää.

– Hankealue on nyt 119 hehtaaria.

Voimalan suunniteltu teho on noin 100 Mwp ja vuotuinen tuotanto noin 100 gigawattituntia, joka vastaa 5 000 omakotitalon tai 20 000 kerrostaloasunnon sähkönkulutusta. Duktig sanoo kokoluokan olevan keskitasoa, sillä Suomesta löytyy myös useiden satojen hehtaarien aurinkovoimahankkeita.

Hyrsynkulman voimala rakentuu pääosin pellolle, mutta joukossa on myös jonkun verran metsää. Duktig kuitenkin korostaa, että yhtiö rakentaa vain talousmetsiin, ei luontoarvoiltaan tärkeille paikoille.

Lounais-Suomea ja Ypäjän seutua hän pitää aurinkosäteilyn kannalta hyvänä paikkana, josta löytyy myös hyvin liityntäkapasiteettia voimaverkossa.