Ilmassa on odotusta ja pikkusen jännitystäkin

0
Ypäjäläiset Perttulan koulun nelosluokkalaiset Leo Laaksonen ja Sohvi Forsman osallistuvat maanantaina järjestettävään lasten valtakunnalliseen itsenäisyyspäiväjuhlaan. Pääministeri Petteri Orpoa he aikovat kiittää kutsusta ja toivottaa hänelle hyvää itsenäisyyspäivää. (Kuva: Sari Holappa)

YPÄJÄ/HOSSINTIE Viidettä kertaa järjestettävä lasten valtakunnallinen itsenäisyyspäiväjuhla Helsingissä 4. joulukuuta kantaa tänä vuonna teemaa ystävyys ja kaveritaidot. Hevospitäjän yhtenäiskoulun Perttulan yksikön neljännen luokan oppilaat ovat paneutuneet aiheeseen piirtämällä pareittain siihen liittyvän kuvan. Yksi niistä lähetetään juhlapaikalle, jossa se heijastetaan satojen muiden kuvien kanssa isolle valkokankaalle muistuttamaan tärkeästä asiasta.

Joka kunnasta juhliin valitaan kaksi neljännellä luokalla olevaa lasta. Ypäjältä matkaan lähtevät tänä vuonna Sohvi Forsman ja Leo Laaksonen. Valinta suoritettiin opettaja Outi Viitasen mukaan arpomalla.

– Sen jälkeen vielä varmistettiin kotoa, että se sopii perheille.

ENITEN Sohvi ja Leo kertovat odottavansa yllätysesiintyjää ja herkkuja. Valtioneuvoston linnan pohjapiirustusta onkin jo tutkittu tarkkaan, jotta herkkukulhot ja esiintymislava löytyvät helposti.

– Toinen ja kolmas kerros, he tietävät.

Juhlavaatteet odottavat molemmilla jo valmiina. Sohvi kertoo käyneensä mekko-ostoksilla ja valinneensa sinisen juhla-asun, jossa on pörröinen liivi. Myös Leo aikoo pukea sinistä ylleen ja laittaa kaulaansa rusetin. Kättely jännittää hiukan etukäteen, mutta pääministeri Petteri Orpolle he aikovat lausua kiitoksen kutsusta ja toivottaa hyvää itsenäisyyspäivää.

Juhlan teemasta he toteavat, että heidän luokallaan kaikki ovat hyviä ystäviä.

– Ketään ei kiusata.

Leo myös tietää, miten toimitaan, jos näkee jotain kiusattavan.

– Silloin mennään kertomaan opettajalle.

Piirustuspuuhissa olleella Jore Salmella oli selvä käsitys, miksi itsenäisyyspäivää yleensäkin vietetään.

– Koska Suomi itsenäistyi vuonna 1917. Olen aina muistanut vuoden.

Valtakunnallisiin juhliin hän olisi voinut lähteä mielellään, jos siellä olisi ollut hänen lempitubettajansa Lakko ja Herbalisti.

Valtakunnallinen Lasten itsenäisyyspäivän juhla pidetään Valtioneuvoston linnassa Helsingissä 4.12. Juhlan järjestävät valtioneuvoston kanslia, Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Lapsiasiavaltuutettu. Loimaalta juhlaan osallistuvat Keskuskoulun 4 C luokalta Sesilia Uusitalo ja 4 A luokalta Otso Salonen. Oripäästä ei ole tänä vuonna osallistujia.