Joulua jokaiselle

0
TS-paikallislehtien ja Salon Seudun Sanomien yhteisen joulukalenterin aloitti tietenkin joulukalenterien keräilijän haastattelu. Tämä kalenteri on vuodelta 1995. Kuva: Katja Kaartinen

Olemme TS-paikallislehtien ja Salon Seudun Sanomien kanssa koonneet lukijoillemme yhteisen joulukalenterin. Siinä avataan joka päivä uusi luukku jostain päin Varsinais-Suomea kunkin lehden nettisivuilla ja osa luukuista näkyy myös paperilehdessä ja digitaalisessa näköislehdessä.

Jouluun liittyy monenlaisia näkökulmia. Niinpä kalenterissakin vilahtelee niin askarteluita, reseptejä, perinteitä kuin kukkia ja musiikkiakin.

Monen luukun perin maallisen aiheen takana väreilee juhlan yhteys kristinuskoon, mutta myös vuoden pimeimmän ajan ikiaikaiset viettotavat.

Moni alunperin uskonnollinen perinne on irronnut alkuperästään ja muuntunut kohtaamisissaan muiden kulttuurien ja vaikutteiden kanssa. Elämää ei voi eristää – tavat muuttuvat, kieli muuttuu.

Joulu on ilon juhla, jonka sanoma on yhteinen ja uskonnollisesta tai maailmankatsomuksellisista näkemyksestä riippumaton. Yhdelle se voi olla kiitollisuus Kristuksen syntymästä, toiselle yhtä lailla kohokohta, mutta siksi, että on kerrankin lupa rauhoittua ja nauttia.

Yhteisen kalenterimme luukuilla virittäydytään joulun tunnelmaan, valmistaudutaan juhlan tuloon.

Joulu on ja tulee, mutta jokaiselle vähän erilaisena. Lahjaksi voimme toivoa ja antaa toistemme kunnioitusta ja erilaisuuden sallimista.