Loimaalla kahvitellaan ruotsiksi

0
Så mysig, niin kotoisaa. Leena Salosen ArteMiina helmikahvilassa on vuoden verran kokoontunut Kaffe på svenska -keskusteluryhmä, jonka myötä myymälänpitäjä on tottunut kuulemaan ruotsia. Hän muistelee ja nauraa aikoinaan käyneensä vierailulla veljensä luona Ruotsissa ja vasta kolmantena päivänä rohkeni siellä puhua ruotsiksi. Britta Wiander kannustaa Salosta osallistumaan myös keskusteluryhmän jutusteluun, mutta vielä ei Salonen sitä ihan lupaa.

LOIMAA Vuoden päivät on loimaalaisessa ArteMiinan helmikahvilassa kuulunut ruotsin kieltä, kun matalan kynnyksen Kaffe på svenska -keskusteluryhmä on kokoontunut sinne kahvikupin ääreen.

Loimaan Pohjola-Norden ry:n puheenjohtaja Britta Wiander sai idean keskusteluryhmästä, ja koronan väistyttyä se saatiin käyntiin.

– Ryhmä on otettu tosi mukavasti vastaan, ja olemme saaneet uusia jäseniä sen myötä.

Kymmenkunta ruotsin kielestä ja pohjoismaisesta kulttuurista kiinnostunutta osallistujaa on jutustellut ja kahvitellut ArteMiinassa kerran kuukaudessa.

Tapaamiset pidetään joka kuun toisena keskiviikkona ja keskustelua käydään tunnin verran ilta kuudesta seitsemään. Toisinaan kahvittelu vaihdetaan teatterikäyntiin, kuten tämän vuoden viimeinen tapaaminen.

Tammikuussa ryhmä starttaa jälleen kuun toisena keskiviikkona ja jatkaa kokoontumisia toukokuulle asti.

KIINNOSTUS pohjoismaisuuteen on pääroolissa Pohjola-Norden ry:n toiminnassa, eikä ruotsin kielen keskusteluryhmään osallistuakseen tarvitse osata kieltä. Pyrkimys on, että matalalla kynnyksellä kuka tahansa uskaltautuisi ryhmään mukaan.

Wianderin mukaan keskustelunaiheet vaihtelevat arkipäivän jutuista isompiin teemoihin, mutta mitään tiettyä agendaa keskustelut eivät noudata.

– Se on sellaista smalltalkia, eikä ole pakko puhua. Kuuntelemallakin kielitaito kehittyy.

Ryhmään tähän mennessä osallistuneet ovat iältään vähän alle kolmekymppisestä ylöspäin ja taustoiltaan erilaisia ihmisiä. Heitä yhdistää kiinnostus ja halu oppia tai parantaa ruotsin kielen taitoaan. Mukavana lisänä ryhmässä on uusien tuttavien saaminen.

ArteMiinan yrittäjä Leena Salonen  keittelee ryhmälle kahvit pienen purtavan kera ja samalla tulee itsekin harjoittaneeksi ruotsin kuullun ymmärtämistä.

– Olen jo tottunut kuuntelemaan ruotsia, mutta olen luvannut, etten puhu sitä, Salonen nauraa.

MUTUTUNTUMALLA Wiander arvioi, että Loimaan kaupungin keskustassa ja aivan sen lähialueella on 30–40 ruotsinkielistä henkilöä.

Loimaan Pohjola-Norden ry on perustettu vuonna 1947  ja jäseniä siinä on noin 70.

Loimaan yhdistys kuuluu Lounais-Suomen alueeseen, ja sen järjestämää toimintaa hyödynnetään paljon myös Loimaalla.

Pohjola-Nordenin kautta esimerkiksi nuorten on mahdollista osallistua Nordjobb-ohjelmaan ja saada kausityöpaikka toisesta Pohjoismaasta.

Kaiken kaikkiaan Pohjola-Norden on kaikille avoin kansalaisjärjestö, jonka tavoitteena on edistää pohjoismaista yhteistyötä. Samalla tehdään tutuksi muiden pohjoismaiden kulttuuria muun muassa kirjallisuuden ja kielen kautta.

Näitä arvoja myös Loimaan yhdistyksen Kaffe på svenska -keskusteluryhmä pyrkii edistämään.

– Keskusteluryhmä ei ole mitenkään koulumaista, kiinnostus pohjoismaisuuteen riittää. Kai tässä konseptissa on jotain, mikä tepsii, kun osallistujia on, Wiander pohtii tyytyväisenä.

Heidi Nurminen