Loimaata tehtiin tunnetuksi Suomen Yrittäjien toimitusjohtajalle Mikael Pentikäiselle

0
Loimaan Kiven toimitusjohtaja Mikko Paljakka (4. vasemmalta) ja puoliso Anne Paljakka (1. oikealta) esittelivät yrityksen toimintaa Suomen Yrittäjien ja paikallisyhdistysten edustajille. Vierailulla käväisivät Tenho Vartia, Turkka Leminen, Juuso Hulmi, Mikael Pentikäinen, Ismo Mäkelä, Hanna Munter ja Paavo Laaksonen.

LOIMAA – Täällä on niin hyviä menestystarinoita, että Loimaata voisi paljon enemmänkin rummuttaa esille, Loimaan Kiven toimitusjohtaja Mikko Paljakka kertoi ja esitteli yrityksen toimintaa ja historiaa Suomen Yrittäjien yritysvierailulla tiistaina.

Loimaan Yrittäjien puheenjohtaja Turkka Leminen ja Alastaron Yrittäjien puheenjohtaja Juuso Hulmi olivat kutsuneet paikalle Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen ja Varsinais-Suomen aluejärjestön toimitusjohtajan Hanna Munterin.

– Tykkään todella paljon vierailla yrityksissä kuuntelemassa niiden tarinoita ja vaiheita. Minun työni ja koko järjestömme työn kannalta on ihan ratkaisevan tärkeää tietää, mitä yrityksissä tapahtuu ja millä mietteillä yrittäjät toimivat. Nämä ovat aina kullanarvoisia tilaisuuksia, Pentikäinen kertoi.

– Loimaa ei välttämättä ole kaikille niin tunnettu, vaikka täällä on tosi monipuolinen yrittäjyys ja paljon erinomaisia maailmanluokan yrityksiä. Tuntuu, että täällä on hyvä tekemisen meininki ja hyvä yhteishenki yrittäjien kesken.

Päivä käynnistyi vierailulla Rovio Pet Foodsilla, ja Laakee Delissä nautitun lounaan jälkeen vuorossa oli vuoden 2021 varsinaissuomalaisena yrityksenä palkittu Loimaan Kivi. Päivän päätti Munterin pitämä elinvoimapaneelikeskustelu Alastarolla, johon Pentikäisen, Hulmin ja Lemisen lisäksi panelisteiksi saapuivat Loimaan kaupunginjohtaja Jari Rantala ja Loimaan Seurahuoneen yrittäjä Greta Grönholm.

– Keskustelu laukkasi heti aamulla aikamoisella vauhdilla. Ei päästy Rovion yritysesittelyssä kovinkaan pitkälle, kun alettiin jo puhua myelistä ja yelistä pitkät pätkät, Hulmi nauroi.

– Päivä on sujunut loistavasti. Aikataulu toki hiukan liian tiukka, kun näistä asioista voisi keskustella yrittäjien kanssa paljon pidempäänkin, Leminen lisäsi.

Alastaron Yrittäjien puheenjohtaja Juuso Hulmi ja Loimaan Yrittäjien puheenjohtaja Turkka Leminen olivat erittäin tyytyväisiä päivän sujumiseen. Yhdistysten yhteistyö on kaksikon mukaan lisääntynyt jatkuvasti.

Eläkevakuutusten lisäksi keskusteluissa suureen osaan nousi monet yrittäjille harmaita hiuksia tai helpotusta tuoneet asiat.

Kansalliset puheenaiheet ovat pinnalla myös Loimaalla: keskustelu kääntyi kesälomien siirtämisestä sulavasti paikallisen sopimisen koukeroihin. Tuoreen yrittäjägallupin mukaan lähes puolet yrittäjistä kannattaa kesälomien siirtoa parilla viikolla myöhäisemmäksi ja paikallinen sopiminen saa vielä suurempaa kannatusta.

– Lomien lykkäämisessä on taustalla erityisesti palvelu- ja matkailualan yrittäjien kokemukset siitä, että kausityöntekijöitä on paljon vaikeampi saada sen jälkeen, kun koulut alkavat. Toisena tietysti tämä eurooppalainen lomakausi, mikä vaikuttaa. On myös paljon yrittäjiä, joiden mielestä nykyinen lomamalli on hyvä. Asia jakaa yrittäjäkuntaa vahvasti, niin kuin melkein kaikki muutkin, Pentikäinen täsmensi.

– Työlle ahneiden pitäisi saada tehdä enemmän ja joustavammin. Kyllä yrittäjät ymmärtävät, että jos et pidä työntekijöistä huolta, niin kohta sulla ei ole enää ainuttakaan työntekijää, joustavampia sopimuksia kannattava Paljakka kommentoi.

Mikko Paljakka kertoi hautakivien valmistuksesta ja huollosta. Loimaan Kivi valmistaa vuodessa 3 000 uutta ja kunnostettaa 5 000 hautakiveä. Alastaron Yrittäjien Ismo Mäkelä, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen ja Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter kuuntelivat tarkasti.

Leminen ja Hulmi kehuivat vierailua erittäin onnistuneeksi ja ajatuksia herättäväksi. Loimaan ja Alastaron Yrittäjien paikallisyhdistysten yhteistyön he kertovat olevan jatkuvasti tiiviimpää ja tiiviimpää ja kiittelivät myös kaupungin kuuntelevan yrittäjiä herkällä korvalla.

– Tehdään tiivistä yhteistyötä ja molemmat osapuolet haluavat syventää sitä lisää. Paljon tehdään avauksia uusista yhteistyökuvioista jatkuvasti, Loimaan kaupungin kehittämisjohtaja Paavo Laaksonen kertoi.

– Loimaan kaupungin ensimmäiset hankinta-aamukahvit julkisista hankinnoista ovat 17. tammikuuta. Siellä paikallisten yrittäjien kannattaa ehdottomasti olla kuulolla, mikäli oman paikkakunnan hankinnat kiinnostaa, Leminen jatkoi.

 

Juttua korjattu klo 11.12. klo 8.30: otsikosta on korjattu Mikael Pentikäisen titteli toimitusjohtajaksi, ei siis puheenjohtaja.