Naapuria pitäisikin vähän kytätä

0
LL Arkisto/TS/Kuvaaja: Veikko Wahlroos

Kun Loimaalla tapahtui runkovesiputkivaurio ja talousvesi piti yllättäen alkaa keittää, pyysimme pääkirjoituksessa ja myös joitakin lehteen soittaneita kiertämään naapurustossa levittämässä tietoa.

Onneksi keittokehotuksessa oli kyse ennemminkin varotoimenpiteestä, kuten terveysviranomainen asian muotoili ( LL 25.11.) ja vesinäytteet olivat puhtaita.

Nyt uudistamme kehotuksen vierailla naapurissa. Mieti, asuuko lähelläsi ikäihmisiä tai sairaita henkilöitä ja käy tsekkaamassa, onko heillä kaikki ookoo.

Lounais-Suomen poliisi julkaisi nimittäin torstaina tiedotteen, jonka mukaan neljän päivän aikana sen partio on 50 (!) kertaa käynyt selvittelemässä asioita saatuaan tietoa, että iäkäs, avuton tai pärjäämätön henkilö on välittömän avun tarpeessa tai että häneen ei ole saatu pitkään aikaan yhteyttä. Yli 40 (!) kertaa neljän päivän aikana poliisin tehtävä on liittynyt huolen ja ahdistuksen vuoksi itsetuhoisuuteen ajautuneisiin ihmisiin.

Yli 30 kertaa – neljän päivän aikana siis (!) – poliisi on tehnyt kuolemansyyntutkintaa, kun ihminen on menehtynyt kotiinsa tai ulkosalle.

Alue on laaja, mutta tässä ei ole enää kyse siitä, toimivatko sosiaali- ja terveyspalvelut tai vaikkapa kirkon diakoniapalvelut, ja mihin palveluihin verorahojen pitäisi riittää.

Kyse on siitä, että meillä on paljon yksin olevia ja yksinäisiä ihmisiä, jotka eivät joko osaa tai kykene, tai tohdi hakeutua avun pariin. Ehkä he eivät halua olla ”vaivaksi” edes perheelleen tai tutuilleen.

Tätä voimme jokainen miettiä, kun nillitämme milloin mistäkin pikkuasiasta.

Soita, vieraile, auta.