Neliöitä ja kuutioita jää käteen

0
LL Arkisto/TS/Kuvaaja: Riitta Salmi

Varsinais-Suomen hyvinvointialue Varha miettii kiinteistötarpeitaan parhaillaan. Alue toimii sekä omistamissaan että vuokratiloissa. Suurin osa vuokratuista tiloista on kuntien ja osa yksityisten tahojen omistamia rakennuksia.

Jutussamme Varhalla Loimaan seudulla käytössä olevista kiinteistöistä (s. 5), käy ilmi, että täkäläiset tilat ovat melko hyvässä kunnossa. Varhan taustaselvityksestä käy ilmi sen ongelmat: eniten huonokuntoista tilaa on Turussa ja Salossa ja seuraavaksi eniten Paraisilla, Paimiossa ja Kemiönsaarella – itse asiassa Turussa ja Salossa sitä on niin paljon, että muissa kunnissa sitä ei ole edes yhteensä niin paljon.

Varha on kummallisesti julistanut osan kartoituksista salaisiksi ja emme ole esimerkiksi lehdessä saaneet siis tietoa niistä asioista, joihin ilmeisesti päätökset kiinteistöjen kohtalosta tulevat perustumaan. Kun tietoa ei saa media, ei sitä saa varmastikaan veronmaksajakaan.

Käytäntöä kummastellaan myös kunnissa. Pata kattilaa soimaa, voisi sanoa, sillä myös kuntia ja yhteisöjä joudutaan jatkuvasti muistuttamaan esityslistojen liitemateriaalien ja muiden aineistojen jakamisesta. Ei ole tavatonta sekään, että niitä ei saa vaikka pyytäisi.

Meidän tehtävämme paikallisessa lehdessä on valvoa sitä, miten ja millä perusteilla paikallisia ihmisiä koskevia päätöksiä tehdään.