Päiväkotilaiset harjoittelivat tulipalon varalta – ja kuinkas sitten kävikään…

0
Marine Markula johdatti kunnanviraston siivessä majailevat Ketunpesä-päiväkotiryhmää pelastusharjoituksessa suojaan liikuntahalliin.

Oripää

– Onko nyt kaikki, tarkistivat varhaiskasvatuksen lastenhoitajat Camilla Martinkauppi ja Marine Markula Ketunpesän ovella kunnanviraston siivessä.

Pilli ei soinut, eikä sauhukaan haissut, mutta hetki sitten ketunpesäläisille oli ilmoitettu, että kunnanvirastossa on käynnissä tulipalo.

Onneksi sentään vain leikisti.

Koko ryhmän siirtyminen ulos ei vienyt kauan, sillä ”tulipaloa” oli jo tiedetty odottaa ja lapsilla ja aikuisillakin oli päällä toppavaatteet ja vain kengät piti nopsasti saada jalkaan.

Palotilanteessa käyttäytymistä oli käyty jo etukäteen edellisviikolla läpikin – jotta osattaisiin sitten toimia ja kukaan ei hätääntyisi, ”jos” hälytys vaikka tulisi.

Kovin paljon ei tarvinnut lapsia muutenkaan ulos hoputtaa, sillä nurkan takaa kuului jo paloauton ääni, ja se nyt aina kiinnostaa – oli sitten oikea tulipalo tai ei.

 

 

Koska oli tulipalopakkanen, siis auton mittari näytti –22 astetta, siirtyivät päiväkotilaiset jonossa liikuntahalliin käymään pelastusharjoitusta läpi Oripään VPK:n hälytysosaston päällikön Petri Torkin kanssa.

– Joo, huusivat kaikki yhteen ääneen, kun kysyttiin harjoituksen tarpeellisuudesta.

– Koitetaan ottaa tästä jokavuotinen tapa, Petri Torkki sanoikin lapsille ja pohti, että koitetaan kehittää harjoituksista todenmukaisempiakin vielä.

Se harjoituksessa ainakin huomattiin, että pitää miettiä, olisiko hyvä olla joku nimetty henkilö, joka varmistaa esimerkiksi sen, että tilat jäävät varmasti tyhjiksi. Kukin huone on tarkistamisen jälkeen myös hyvä merkitä jotenkin, jotta pelastajat tietävät sen olevan tyhjä.

Henkilöstö tuskaili, että lapsimäärät päiväkodissa vaihtelevat päivittäin esimerkiksi sairaustapauksista johtuen, joten voi olla vaikea muistaa tulipalotilanteessa keiden pitäisi olla juuri sinä päivänä paikalla.

– Miten varmistetaan hälytysten kulkeminen, kun kiinteistössä on monta eri toimijaa, harjoituksessa mietittiin ja pohdittiin myös, että varapoistumisteitä ei aina pääse kulkemaan, kun ovia lukitaan.

Hälytysosaston päällikkö jyrähtikin, että varauloskäytävät pitää aina olla avoinna.

Ja poistumisteitä pitää muutenkin miettiä.

– Kotonakin voi miettiä, mistä pääsee ulos, päiväkotilaiset pontevasti huomauttivat.

Kyllä, ihan jokaisen on hyvä miettiä, Petri Torkki vahvisti.

 

Ja kuinkas sitten kävikään…

Kun päiväkotilaiset jo pääsivät ulos liikuntahallista ihailemaan paloautoa pihalle, purkautui kunnanviraston toisesta siivestä ulos koko Oripään koulun porukka.

Palohälytys!

Onneksi oli pelastusväkeä paikalla. Tarkistuksen jälkeen huomattiin, että onneksi kyseessä oli harmiton aiheeton hälytys, joka käytiin kytkemässä pois päältä.

Koululaiset saivat kehuja päiväkotilaisten harjoitusta seuranneilta.

– Katsokaas nyt miten he ovat ryhmittäytyneet juuri oikein kokoontumisalueelle pihalle!

Harjoitus tekee siis mestarin – pelastautumista on nimittäin päästy muutamaan kertaan jo harjoittelemaan, kun varoitin on pärähtänyt soimaan aiheetta aiemminkin.

Lapset neuvovat

Jos tulee palohälytys

Mene pois tilasta.

Ei pidä mennä piiloon!

Pitää poistua rauhallisesti.

Pitää laskea (ovatko kaikki tulleet muiden mukana ulos).

Pitää aina soittaa 112.

Ei oteta tavaroita mukaan ulos.

Tarttee kuunnella aikuista.

Kengät jalkaan ja poistutaan.

Neuvot kirjattu päiväkotilaisilta harjoituksen jälkeen