Tarkista tämä lapsesi puhelimesta – poliisi varoittaa Whatsapp-ryhmistä

0
Kuva: LL arkisto.

Keskusrikospoliisin mukaan useammalla paikkakunnalla on havaittu lasten ja nuorten Whatsapp-viestiryhmiä, joissa on jaettu lapsille sopimatonta sisältöä. Viestien joukossa on ollut pornografista ja väkivaltaista materiaalia sekä lapsiin kohdistuvaa seksuaalista hyväksikäyttömateriaalia.

Viestiryhmien selkeänä tarkoituksena on poliisin mukaan ollut kasvattaa ryhmistä mahdollisimman suuria. Ryhmissä voi olla jopa satoja käyttäjiä, jotka eivät tunne toisiaan. Viestiryhmien kasvuun on vaikuttanut Whatsapp-viestisovelluksen perusasetus, jonka avulla itselle tuntemattomien henkilöiden lisääminen viestiryhmään on mahdollista. Sisällön valvonnan puutteiden vuoksi ryhmissä on alkanut kiertää lapsille haitallista materiaalia.

Turun Sanomien mukaan ainakin kaarinalais- ja raisiolaislapsia on lisätty ryhmään.

– Kehotamme vanhempia tarkistamaan lasten ja nuorten puhelinten Whatsapp-viestisovelluksen asetuksista, että tuntemattomat henkilöt eivät voi lisätä heidän lapsiaan viestiryhmiin, joiden sisältö voi olla haitallista, rikosylikonstaapeli, Aleksi Karjalainen Keskusrikospoliisista toteaa.

Asetuksia voi säätää lasten kannalta turvallisemmiksi Whatsapp-viestisovelluksen asetuksista. Tietosuoja-otsikon takaa löytyy otsikko nimeltä Ryhmät, josta voi valita, kuka pystyy lisäämään kyseisen käyttäjän viestiryhmään.

– Turvallisin tapa on säätää asetukset niin, että vain omat yhteystiedot voivat lisätä käyttäjän johonkin ryhmään.

Aleksi Karjalainen työskentelee ennalta estävän toiminnan ryhmässä, jonka tehtävänä on torjua tietoverkoissa tapahtuvia lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia.

Poliisi haluaa tiedottaa ilmiöstä varhaisessa vaiheessa, jotta lapsille haitallisia viestiketjuja ei syntyisi laajemmin.