Verenluovuttajien määrä on pitänyt pintansa

0
Loimaalla järjestetyt verenluovutukset ovat keränneet tasaisesti väkeä, eikä suuria notkahduksia ole nähty. SPR:n henkilökunta kerää kiitosta luovuttajilta.

LOIMAA Viime perjantaina 93 ihmistä luovutti verta Heimolinnassa. Saman verran luovuttajia kävi syyskuussa, ja nämä olivat Loimaan tämän vuoden vilkkaimmat päivät.

Muinakin kuukausina luovuttajia on käynyt tasaisesti, eikä minkäänlaista notkahdusta luovutuksia organisoivan SPR:n Turun toimipisteen vastaavan hoitajan Marjo Nikkilän mukaan ole havaittavissa.

– Vuositasolla luovuttajia käy oikeastaan ihan sama määrä. Tietysti joskus on hieman hiljaisempia päiviä, jos vaikka on flunssakausi päällä tai muuta. En ole huolestunut Loimaan suhteen, siihen olisi syytä vasta, jos luovuttajia olisi jatkuvasti alle 50, Nikkilä kertoo ja lisää tavoitteena olevan 75 veripussia luovutuspäivää kohden.

– Loimaalla ajat varataan kauhean myöhään. Joskus näyttää vielä luovutuspäivänäkin todella hiljaiselta, mutta sitten alkaa kalenteri täyttymään. Ajan voi varata jo hyvissä ajoin, mutta terveyskysely pitää tehdä maksimissaan vuorokautta ennen luovutusta.

Nikkilä kertoo varaavansa Heimolinnasta luovutuspäivät aina vuodeksi kerrallaan ja ainakin ensi vuosi on kalenterissa valmiina. Seuraavan kerran kätensä voi ojentaa Loimaalla torstaina 11. tammikuuta.

– Luovutuspäivä on yleensä torstai. Nyt ennen joulua otettiin perjantai, ja juhannuksena perinteisesti luovutuspäivä on aatonaatto. Näillä varaudutaan verentarpeeseen pyhien ajaksi. Kiinteät pisteet ovat auki taas Tapaninpäivänä, sillä yli kolmea päivää ei voi olla kiinni.

Loimaalla valtaosa verta luovuttavista on vakiokävijöitä. Uusia kävi perjantaina kolme, ja uutta verta kaivataankin luovutuspisteille enemmän jokaisella paikkakunnalla. Myös keski-ikäisiä miehiä kaivataan mukaan runsaammin.

– Monelle pitkäaikaiselle luovuttajalle tulee ikä vastaan ja näiden korvaaminen vaatii paljon säännöllisiä luovuttajia. Kun tarkistaa verentarpeen SPR:n verkkosivuilta, niin onhan tilanne monella veriryhmällä aika surullinen.

Petri Riponiemelle tuli perjantaina täyteen kunnioitettavat 120 luovutuskertaa. Vuodesta 1975 asti tasaisesti luovuttanut Riponiemi kannustaa kaikkia luovutuskelpoisia liittymään luovuttajien iloiseen joukkoon.

– Tämä on mitä parhain ja vaivattomin lahja, jonka toiselle voi antaa, Riponiemi kertoo ja painottaa, ettei luovuttaminen vaikuta arkielämään millään tavalla, paitsi että yksi ilta pitää ottaa hieman rauhallisemmin.

– Itselle alkaa tulemaan takaraja vastaan, kun yli 70-vuotiaat eivät enää voi luovuttaa. Tappiin saakka aion käydä, jos ei mitään erikoista tapahdu.

Fakta

 

Luovuttajamäärät Loimaalla vuonna 2023

Tammikuu 72.

Helmikuu 70.

Maaliskuu 93.

Huhtikuu 66.

Toukokuu 82.

Kesäkuu 82.

Heinäkuu 73.

Elokuu 70.

Syyskuu 93.

Lokakuu 74.

Marraskuu 69.

Joulukuu 93.