Harri Syväsalmelle Taustavoima-palkinto

0
Harri Syväsalmi palkittiin Urheilugaalassa taustavoima-palkinnolla. Kuva: Urheilugaala/Janina Pitkänen

URHEILU Hurrikaani-Loimaan puheenjohtaja Harri Syväsalmelle ojennettiin torstaisessa Urheilugaalassa Taustavoima-Uno. Lentopallotaustainen Syväsalmi on tehnyt mittavan uran urheilun eettisyyden ja rehellisen kilpailun kehittämisessä.

– Taustavoima Uno myönnetään nyt henkilölle, jonka työn jälki näkyy urheilijoille hyvin laajasti. Hän on uurastanut urheilun eteen liki 50 vuoden ajan. Hän on taistellut terveellisemmän ja eettisemmän urheilun eteen niin kotimaassa, kuin kansainvälisissäkin huipputehtävissä, palkinnon Syväsalmelle ohjentanut kansainvälisen olympiakomitean urheilijakomission puheenjohtaja Emma Terho alusti ennen palkitsemista.

Syväsalmi oli työurallaan muun muassa aktiivisesti mukana kansainvälisen antidopingtoimisto Wadan perustamisessa ja toimi organisaation ensimmäisenä pääsihteerinä vuosina 2000–2003 luoden perusteita maailmanlaajuiselle antidopingtoiminnalle.

–Monet Wadan saavutuksista on rakennettu sinun perintösi pohjalle, Wadan pääjohtaja Olivier Niggli kiitti Syväsalmea ennen palkitsemista esitetyssä videotervehdyksessään.

Syväsalmi kertoi Suomen urheilun eettisen keskuksen tiedotteessa palkinnon olevan merkittävä tunnustus puhaille urheilijoille ja eettiselle urheilulle. Urheilugaalan kiitospuheessaan hän nosti esiin liikunnan ja urheilun kulkemisen käsi kädessä.

– Minua pikkuisen harmittaa joskus, että liikunta ja urheilu asetetaan joko-tai -asemaan. Ei se ole joko tai, se on sekä että. Ei ole urheilua tai huippu-urheilua ilman liikuntaa ja päinvastoin. Meillä Hurrikaanissa ja Jankko lentopallossa tätä ajatusta toteutetaan joka päivä, Syväsalmi totesi.

Syväsalmen mukaan Eurooppalainen urheilun malli, jossa ensin tulee kansainvälinen olympiakomitea, sen jälkeen liitot ja niiden jälkeen seurat, ei ole toimiva rakenne.

– Seurat pitäisi asettaa kolmion kärkeen. Sitten tulee liitot, jotka palvelevat seuroja ja sen jälkeen olympiakomitea, joka palvelee liittoja.

– Ei voida tehdä kuten ennen on tehty, vaan täytyy koko ajan ponnistella eteenpäin. Tehdä paremmin, kuin mitä tähän asti on tehty. Siihen kuuluu myös se, että urheilijoiden ääni on saatava nykyistä paljon paremmin esiin.

Taustavoima-Uno myönnetään urheiluvaikuttajalle, jonka panos on ollut poikkeuksellisen merkittävä tai joka esiintymisillään, päätöksillään, johtamisellaan tai mielipiteillään on vaikuttanut urheilun kehittämiseen.

 

Urheilugaalassa palkitut

 • Taustavoimapalkinto: Harri Syväsalmi
 • Vuoden urheilija: Lauri Markkanen
 • Vuoden nuori urheilija: Saga Vanninen
 • Vuoden joukkue: Tennismaajoukkue
 • Vuoden esikuva: Davis Cup -joukkue
 • Vuoden urheiluseura: Turun Urheiluliitto
 • Läpimurto: Martti Puumalainen
 • Sykähdyttävin urheiluhetki: Wilma Murron seiväspronssi.
 • Suomen liikkuvin kunta: Pori
 • Suomen aktiivisin työpaikka: Mehiläinen
 • Vuoden valmentaja: Gordon Herbert
 • Vuoden urheilumanageri: Erkki Alaja (postuumisti)
 • Elämäntyöpalkinto: Carl-Olaf Homén
 • Urheilun Hall of Fameen valittiin Sami Hyypiä, Juha Kankkunen, Mika Kohonen ja Riitta Salin