Jaksammeko voida hyvin?

0
LL / arkistokuva

Onko viisasten kivi karkki- ja sipsipussien koon rajoittaminen? Epäterveellisten elintarvikkeiden verotuksen kiristäminen? Vai kenties liikuntareseptit? Jumpparyhmät? Terveysluennot vauvasta vaariin? Pidemmät yöunet? Ravitsevampi ruoka?

Epäterveellisistä elintavoistamme ja ylipainostamme ovat vuorotellet huolestuneita kaikki yhteiskunnan tahot. Yksi pelkää, että emme rapakuntoisina kykene puolustamaan maatamme, kun toinen kauhistelee, että millä rahalla meidät hoidetaan, jos elintapojemme aiheuttamat terveysriskit konkretisoituvat sairauksiksi.

Viisasten kiveä ei ole vielä löytynyt, mutta yrittää pitää silti. Sote-uudistuksessa kuntien vastuulle jäi ennaltaehkäisevä työ. Ypäjän hyvinvointikoordinaattori Mia Metsäranta totesi jutussamme, että ihmisten saaminen hyvinvointipalveluiden pariin on haaste ( LL 9.1.).

Ennaltaehkäisevää työtä tehdään kunnissa monilla eri titteleillä ja monella eri tyylillä – yhteistä on se, että resurssit ovat minimaaliset sosiaali- ja terveysbudjetteihin verrattuna.

Olemme itse usein yhtä lyhytnäköisiä kuin koko yhteiskunta. Sairauden hoitoon on pakko olla varaa ja aikaa, hyvinvoinnistaan leikkaa harva se päivä itse kukin.