Jussi Halla-aho on paikallisten nuorten suosikki presidentiksi – Salla Kössillä ehdokasvalinnassa painavat ehdokkaan arvot ja rauhan työ

0
Nuoret opettelivat äänestämistä varjovaaleissa. Lukiolainen Salla Kössi äänesti Puistokadulla. Vaalitoimitsijana oli nuorisovaltuuston puheenjohtaja Roger Penter. Kuvaaja: Lauri Korkeakangas.

LOIMAA Perussuomalaisten presidenttiehdokas Jussi Halla-aho keräsi kolmanneksen äänistä, kun Loimaalla järjestettiin nuorille presidentinvaalien varjovaalit. Halla-aho voitti vaalin selvällä 18 prosenttiyksikön erolla toiseksi sijoittuneeseen kokoomuksen Alexander Stubbiin nähden.

Nuorten presidentinvaalit on Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssin koordinoima vaalitapahtuma, jossa nuoret tutustuvat vaaleihin ja harjoittelevat äänestämistä.

Loimaan äänestystulos poikkeaa valtakunnallisesta, sillä valtakunnallisesti eniten ääniä keräsi Alexander Stubb 21,52 prosenttia. Halla-aho jäi niukasti kakkoseksi 20,84 prosentin osuudella.

Loimaan nuorisovaltuuston puheenjohtajan Roger Penterin mukaan varsinaista vaalitulosta tärkeämpi asia on se, että varjovaaleissa annettiin nuorille aito kokemus äänestysprosessista.

Penter kertoo, että viime viikolla toimitetut presidentinvaalien varjovaalit oli Loimaalla suunnattu 13–18-vuotiaille yläkoulujen ja toisen asteen oppilaille. Nuorilla oli mahdollisuus äänestää Hirvikosken yhtenäiskoulussa, Puistokadun koulussa sekä Novidan Loimaan lukiossa ja Myllykyläntien toimipisteessä. Äänestäneiden määrä laskettiin useissa sadoissa.

– Esimerkiksi Hirvikosken yhtenäiskoulussa äänestysprosentti oli 71,5, hän havainnollistaa.

18-vuotiaalle lukiolaiselle Salla Kössille nuorten presidentinvaalit toimivat niin sanottuna pehmeänä laskuna. Hän pääsee äänestämään myös varsinaisissa presidentinvaaleissa. Se on hänelle ensimmäinen kerta valtiollisissa vaaleissa.

Ehdokasvalinnassa Kössillä painaa se, että presidentti on Suomen ulkopoliittinen edustaja ja että hän edustaa samoja arvoja kuin Kössi. Esimerkiksi tasa-arvon kysymykset ovat hänen sydäntään lähellä.

Kössille tärkeitä ovat myös diplomatia ja rauhan työ.

– Eli puhutaan rauhasta eikä vain linnoiteta Suomea.

Nuorten presidentinvaalien äänestämisen käytännön järjestelyistä hoiti Loimaan nuorisovaltuusto. Penter sanoo, että Hirvikosken yhtenäiskoulussa vaalit toimitettiin yhteistyössä opettajien ja oppilaiden kanssa.

– Muutenkin opettajien kanssa tehtiin yhteistyötä. Myös Loimaan kaupunki oli erittäin avulias nuorten vaaleissa. Kaupunki tarjosi virallisissakin vaaleissa käytettävät äänestyskopit ja vaaliuurnan, ja näiden kuljetuskin onnistui ongelmitta.

Penter arvioi vaalien sujuneen Loimaalla yleisesti ottaen hyvin.

Yleisin syy sille, miksi annettu ääni hylättiin, oli se, ettei numerosta saanut selvää. Toisaalta nuorisovaltuuston jäsenen ja vaalitoimitsijan Lauri Korkeakankaan mukaan epäselvän käsialan takia jouduttiin hylkäämään kuitenkin vain suhteellisen vähän ääniä.

Vaalitulosta analysoitaessa Korkeakangas arvioi nuorille vaikuttavan aika paljon se, miten ehdokkaat ja puolueet esiintyvät sosiaalisessa mediassa ja erityisesti Tiktokissa. Hän sanoo perussuomalaisten olevan pinnalla nuorten keskuudessa varsinkin Tiktokissa.

– Myös Alexander Stubb tekee Tiktokkeja, joista osa niistä näyttää kohdistuvan varsinkin nuorisoon.

Hän pohtii myös gallupien vaikuttavan äänestyskäyttäytymiseen ja heijastuvan etenkin gallupien kärjessä olevan Stubbin äänisaaliiseen.

Loimaan vaalituloksesta Penter nostaa esiin huomion siitä, että alueellisesti Alexander Stubb keräsi suhteessa eniten ääniä Puistokadun koulun ja lukion äänestyspaikalla.

Perussuomalaisten suosion taustalla Penter arvioi Korkeakankaan tavoin vaikuttavan sen, että nuoret hankkivat tietoa sosiaalisesta mediasta ja perussuomalaiset ovat onnistuneet kyseisten alustojen hyödyntämisessä.

Salla Kössi sanoo hankkivansa poliittista tietoa monesta lähteestä, kuten televisiouutisista, koulun oppimateriaaleista sekä sosiaalisesta mediasta.

Fakta

Äänestystulos nuorten presidentinvaaleissa Loimaalla

Jussi Halla-aho 34,0 %.

Alexander Stubb 16,0 %.

Li Andersson 13,8 %.

Pekka Haavisto 12,7 %.

Harry Harkimo 12,3 %.

Mika Aaltola 4,1 %.

Jutta Urpilainen 4,1 %.

Olli Rehn 2,6 %.

Sari Essayah 0,4 %.