Kaikkia tarvitaan töissä

0
Kuvituskuva: LL Arkisto/SSS

Ammatinvalinta pohdituttaa nuoria ja voi olla jopa stressin aihe. Tulevasta ammatista, työpaikoista ja työllistymisestä puhutaan oppilaanohjauksen tunneilla ja myös kavereiden ja vanhempien kanssa. Tet-päivistä ja -viikoista saa paljon tietoa työelämästä ja näkee mitä ammateissa tehdään käytännössä.

Ylen uutinen tekniikan ammattilaisten isosta työttömyysasteesta yllätti (30.1.). Miksi ammatillisessa koulutuksessa tekniikan tutkinnon suorittaneista peräti 26 prosenttia on työttömänä vuosi valmistumisensa jälkeen?

Eivätkö koulussa opitut asiat ja osaamisen taso riitäkään työpaikalla? Mitä koulutuksessa pitäisi parantaa? Entä työpaikoilla?

Työllistymättömyyden syyt voivat olla yksilöllisiäkin – voi olla sairauksia ja joku voi yksinkertaisesti jännittää työpaikan hakemista ja uuteen ympäristöön menemistä. Osin työvoima voi olla väärällä paikkakunnalla ja kaikki eivät halua muuttaa tai kulkea pitkää matkaa töihin.

On hyvä silti antaa mahdollisuus kaikenlaisille töille ja työpaikoille. ”Ei kiinnosta!” ei ole hyvä elämänasenne. Sitä paitsi, kaikki ammatit ovat yhtä arvokkaita. Yhteiskunnan toimimiseen tarvitaan vaikka mitä ammattilaisia ja osaajia.

P.S. Taitaja-kisat voivat olla työpaikkaa hakiessa näyttö osaamisesta (LL 31.1.), mutta niistä on hyötyä muutenkin: kilpailuiden avulla voi tutkailla omia vahvuuksia ja kehittämisen kohteita ammattinsa osaamisessa.

Pääkirjoitus on kirjoitettu yhdessä Loimaan Lehdessä tetissä olleiden Hertta Prusin ja Erika Takkisen kanssa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän