Kalat ja kaljalle

0
Sauli Niinistö käväisi Loimaalla tammikuussa 2018 presidentivaalikampanjansa kiertueella. KUVA: Kati Uusitalo

Kun Loimaan Lehdessä mietimme tänne seudulle poikkeavien presidenttiehdokkaiden jututtamista, listasimme varsinaisten asiakysymysten lisäksi tärkeäksi raportoida siitä, mitä täkäläiset ihmiset haluavat ehdokkaalta kysyä tai hänelle kertoa ja miten tämä kommunikoi paikallisten ihmisten kanssa.

Median tehtävä on läpivalaista vaaleissa ehdokkaina olevien henkilöiden tekemiset ja sanomiset. Yhtä tärkeää on kertoa heidän ajattelutavoistaan.

Presidentinvaaleissa näyttää muitakin vaaleja enemmän olevan kyse itse ihmisestä. Luonteesta ja luotettavuudesta. Niistäkin media kertoo.

Olemme nähneet analyysejä, joissa on kartoitettu kenen ehdokkaan kanssa lähtisi mieluiten kaljalle ja ehdokkailta itseltään on kysytty, ketä muista ehdokkaista nämä kehuisivat ja kenestä olisi heidän mielestään kaveriksi. Ehdokkaiden kalajututkin tulivat ilmi, kun Kalatalouden keskusliitto kysyi heiltä kantaa kalastukseen.

Sauli Niinistön kansansuosion syiden pohtiminen on täyttänyt monta radio-ohjelmaa ja sanomalehtikolumnia, ja niitä saadaan vielä tulevina vuosina paljon lisää.

Taitava Niinistö on ollut – aika monen muun tekemänä lausunnot kasvisruoan suosimisesta ja avoimesti luonnon puolesta toimiminen muun muassa norpille pesälunta kolaamalla ja radion Luontoiltaan soittamalla olisi aiheuttanut kohua ja jopa paheksuntaa.

Tulevan presidentin tarvitseekin tehdä aika paljon muutakin kuin pelata pipolätkää.