Iltavuoroon saapunut pakkaamotyöntekijä Annika Saarinen jatkoi työntekoa sertifikaattiseremonioiden jälkeen. Kiekun kaikki kananmunat pakataan Loimaalla.

LOIMAA Kananmunia pakkaavalla ja nykyisin myös tuottavalla Kiekulla oli torstaina juhlapäivä, kun yhtiölle luovutettiin kansainvälinen elintarviketurvallisuussertifikaatti. Kyse on Bureau Veritaksen myöntämästä Brcgs-sertifikaatista, joka on lyhenne sanoista Brand Reputation Compliance Global Standard.

Kiekussa sertifikaatin toivotaan helpottavan kanssakäymistä asiakkaiden suuntaan ja ennen kaikkea ulkomaan vientimarkkinoilla. Sen uskotaan avaavan hyvät mahdollisuudet viennin laajentamiselle. Joissain tapauksissa laatujärjestelmän sertifiointi voi olla kaupankäynnin edellytys esimerkiksi vientiasiakkaille.

– Se helpottaa tekemistä ja luo toimintamahdollisuuksia tulevaisuudessa, Kiekun hallituksen puheenjohtaja Ilkka Mäkelä kuvaili ja sanoi, että uuden laatujärjestelmän myötä yhtiö pääsee markkinoilla esimerkiksi nopeammin keskustelemaan tuotteista ja hinnoista.

Nykyisin hallitusammattilaisena toimiva Mäkelä kiitti Kiekun työntekijöitä siitä työstä, jota he ovat tehneet elintarviketurvallisuuden eteen. Hän muistutti, ettei sertifikaattia saada ainoastaan yhden vuoden työllä.

Viennin osuus on Kiekulla tällä hetkellä noin 15 prosenttia liikevaihdosta. Toimitusjohtaja Juha Lehto kertoi viennin lähteneen kasvun erityisesti koronavuosina ja Ukrainassa alkaneen laajamittaisen sodan myötä.

– Euroopassa pyörii erilaisia eläinperäisiä tauteja. Suomi on säästynyt niiltä toistaiseksi.

Mäkelä arvioi vientiä jo aika merkittäväksi yhtiölle ja uskoi volyymien entisestään nousevan. Perustana on se, että kananmuna on peruselintarvike, jonka kysynnän uskotaan säilyvän.

Kiekulla on ollut jo aiemmin Burea Veritaksen sertifioima elintarviketurvallisuusjärjestelmä. Lehto sanoi yhtiölle nyt myönnetyn sertifikaatin olevan vaatimuksiltaan aiempaa elintarviketurvallisuusjärjestelmää yksityiskohtaisempi ja painottavan elintarviketurvallisuuden ja lainmukaisuuden lisäksi laatua.

Sertifikaatin luovuttamassa käynyt Bureau Veritaksen sisäinen laatupäällikkö Joanna Westerholm havainnollisti Kiekun siirtyvän uuden sertifikaatin myötä niin sanotusti kansallisista liigoista kansainväliselle mestarien liigan tasolle. Hän muistutti Brcgs:n olevan yksi vaativimmista elintarviketurvallisuuteen liittyvistä standardeista.

Kieku laajensi pakkaamoaan noin 2 200 neliöllä nelisen vuotta sitten. Sillä on Loimaalla nyt noin 7 300 neliön tilat.

Yhtiön viimeisimmät investoinnit sijoittuvat Säkylään, jonne se on rakennuttanut neljä kanalaa, joissa munii 140 000 kanaa. Kiekulla on Säkylässä vajaan 28 hehtaarin tontti, ja Lehdon mukaan sinne on tarkoitus tehdä kaikkiaan 16 kanalaa.

– Silloin siellä olisi 560 000 kanaa munimassa.

Loimaakaan ei ole jäämässä ilman investointeja, sillä yhtiössä suunnitellaan lähivuosille mittavia laiteinvestointeja olemassa olevien kattojen alle. Lehdon mukaan puhutaan useamman miljoonan euron investoinnista.

– Koko pakkaamo uudistetaan laitteiston osalta. Pakkauskoneemme on jo 17 vuotta vanha.

Laiteinvestointi lisäisi Kiekun tuotantomääriä. Nykyisin Loimaalla pakataan kananmunia 17,5 miljoonan kilon verran. Kappalemääräisesti se tekee 270 miljoonaa kananmunaa vuodessa.

 

Fakta

Kieku oy

Munapakkaamo perustettu vuonna 2007.

Omistajina 16 tuottajaperhettä, lisäksi kuusi ulkopuolista tuottajaa.

Yhtiö laajentanut myös kananmunien tuotantoon: tällä hetkellä Säkylässä neljä omaa kanalaa.

Henkilökuntaa 25 Loimaalla ja viisi Säkylässä.

Liikevaihto hieman yli 36,2 miljoonaa euroa vuonna 2023. Liikevaihto kasvanut yli 20 prosentin vuosivauhtia viimeisen kahden vuoden aikana.

Vienti muodostaa 15 prosenttia liikevaihdosta.

 

Juttua on tarkennettu 31.1. klo 10.07 lisäämällä sertifioima -sana lauseeseen: Kiekulla on ollut jo aiemmin Burea Veritaksen sertifioima elintarviketurvallisuusjärjestelmä.